Film Fest Gent: Christopher Plummer ontvangt de Joseph Plateau Lifetime Achievement Award

Filmacteur Christopher Plummer (85), ook bekend van televisie en theater, werd in het kader van het Film Fest Gent gevierd in het Gentse stadhuis als laureaat van de Joseph Plateau Lifetime Achievement Award voor zijn immense bijdrage aan film. Ofschoon zijn vertolking van Kapitein Von Trapp in “The Sound of Music” (1965) zijn bekendste rol is, begon hij zijn filmcarrière eerder in Sidney Lumets “Stage Struck” (1958) aan de zijde van Henry Fonda en Susan Strasberg en heeft hij zich nadien laten opmerken in ca. honderd bioscoopfilms en ongeveer evenveel tv-films en series. Met zijn gedistingeerde acteerstijl kan je je haast geen betere ambassadeur voor zijn vak voorstellen.

In het Gentse stadhuis werd zijn huldiging ingeleid door burgemeester Daniël Termont die Plummer tijdens zijn toespraak de stad voorstelde, en tevens de nadruk legde op de culturele, historische en creatieve troeven die de universiteitsstad te bieden heeft, terwijl artistiek festivaldirecteur Patrick Duynslaegher in een accurate en diepgaande analyse de essentie van Plummers talent en hoogtepunten uit zijn immense carrière omschreef: de acteur heeft nooit een Hollywoodcarrière nagestreefd, was nooit op zoek naar blockbusters, maar de Shakespeare-veteraan van het Amerikaanse theater gaf de voorkeur aan karakterrollen en werd zo een van de meest gewaardeerde acteurs van zijn tijd.

“Mijnheer Plummer bracht een uitgebreid arsenaal van sterke personages tot leven, van Cyrano de Bergerac, Leo Tolstoi, Aristoteles, Rudyard Kipling, John Barrymore, Roosevelt tot Keizer Wilhelm II, deze laatste rol in “The Kaiser’s Last Kiss” die momenteel in België wordt opgenomen. In het theater werkte hij met Elia Kazan en Harold Pinter en tijdens zijn filmcarrière werd hij geregisseerd door o.m. Nicholas Ray, Robert Mulligan, Terrence Malick, Spike Lee, Oliver Stone, John Boorman, David Fincher en vele anderen”, zei Duynslaegher. Naar aanleiding van “Remember”, Plummers recentste film die hij kwam voorstellen tijdens het Film Fest Gent, voegde Duynslaegher eraan toe, dat “de acteur zich toont zoals we hem best kennen: hij doet waarin hij altijd de beste is geweest door zich uitermate in te leven in zijn personage. Zijn vertolking is zó precies en subtiel dat we gerust kunnen zijn dat hij nog steeds geen plannen heeft om op pensioen te gaan.”

In zijn korte speech bleek de bescheiden Plummer, zelf een Oscar-, Emmy- en Tonywinnaar, uiterst dankbaar: “Ik heb begrepen dat deze onderscheiding meestal wordt uitgereikt aan jongere artiesten om hen aan te moedigen hun werk te blijven vederzetten. Ik hoor niet echt thuis in deze categorie, want ik ben een zeer oude man. Maar vandaag voel ik me ongelooflijk jong. Dus mijn oprechte dank aan jullie allen, en zeker ook aan monsieur Plateau, un homme originale et extraordinaire.” En, voegde hij er lakoniek aan toe: “Als hij wist dat ik de onderscheiding die zijn naam draagt in mijn handen heb, zou hij zich omdraaien in zijn graf.”

Andere laureaten van de Joseph Plateau Lifetime Achievement Award tijdens vorige edities van het Film Fest Gent zijn o.m. Morgan Freeman, Juliette Binoche, Vanessa Redgrave, en regisseurs Robert Altman en Paul Greengrass.
Voor alle duidelijkheid, Joseph Plateau (1801-1883) was een Belgische fysicus en wiskundige die in 1832 de fenakistiscoop lanceerde (tevens de beeltenis van de onderscheiding), een toestel dat de illusie creëert van bewegende beelden, en die later zou leiden tot de ontwikkeling van de cinematograaf.

Geschreven door LEO VERSWIJVER