Film Fest Gent van start

Met als openingsfilm D'ARDENNEN, de ontsporende thriller van de als langspeelfilmregisseur debuterende Robin Pront, begint vanavond Film Fest Gent, het filmfestival met de rijkste traditie in België. Al enkele jaren wordt er gekozen voor een Vlaamse film als openingsfilm. En dat is een toe te juichen signaal voor de Vlaamse film. Te meer omdat het Filmfestival van Oostende dat net een maand eerder op de agenda is gesitueerd al sinds zijn begin voluit voor de Vlaamse film kiest en ook de uitreiking van de Vlaamse Filmprijzen, de Ensors, wist binnen te halen. Beide filmfestivals verdeelden het tiental Vlaamse films die de volgende maanden in de bioscoop worden uitgebracht netjes onder elkaar. Zo wordt het bijvoorbeeld uitkijken naar de première van BOBBEJAAN van Benny 'Drift' Vandendriesche en PROBLEMSKI HOTEL, de eerste fictiefilm van Manu Riche die tot nu toe documentaires maakte. Slotfilm van het festival is de gangsterfilm BLACK MASS van Scott Cooper met Johnny Depp als een wel heel gevaarlijk heerschap, een gevreesde maffioso in het Boston van de jaren 70.

De competitie in Gent is meestal een mixt van films die al op een of ander festival werden gelauwerd zoals de te kloppen film(s) SON OF SAUL van Laszlo Nemes, THE LOBSTER van Yorgos Lanthimos, IXCANUL (foto) van Jayro Bustamente, EL CLUB van Pablo Larrain, OUR LITTLE SISTER van Kore-Eda Hirokazu en het drieluik THE HIGH SUN van Dalibor Matanic. Dat kransje kanshebbers wordt aangevuld met nog te ontdekken werd zoals BABAI van Visar Morina, SLEEPING GIANT van Andrew Cividino, ONE FLOOR BELOW van Radu Muntean of de western SLOW WEST van John Maclean. Sir Alan Parker zit de jury voor.

Bij de Specials tippen we onder meer THE ASSASSIN van maestro Hou Hsiao-hsien, CAROL van Todd Haynes THE DIARY OF A TEENAGE GIRL van Marielle Heller, MIA MADRE van Nanni Moretti en RAMS waarmee Grimur Hakonarson, goed voor de Prijs Un Certain Regard in Cannes

De focus ligt dit jaar op films uit de UK met als uitschieters: 45 YEARS van Andrew Haigh, THE FALLING van Carol Morley, THE FIRST FILM van David Nichol Wilkinson, THE VIOLATORS van Helen Walsh tot THE EMPEROR'S NEW CLOTHES, de nieuwste van Michael Winterbottom.

Maar het evenement van deze festivaleditie wordt ongetwijfeld het meesterlijke drieluik ARABIAN NIGHTS van de Portugese filmer Miguel 'Tabu' Gomes.

Kris kras door het programma speurend stoten we nog op aan te prijzen films zoals DURAK (The Fool) van Yuriy Bykov, THE FORBIDDEN ROOM van Guy Madin, HISTOIRE DE JUDAS van Rabah Ameur-Zaïmeche, de Deense animatiefilm MINI EN DE MUGGEN, MOUNTAINS MAY DEPART van Jia Zhangke, NAHID van Ida Panahandeh, THE SMELL OF US van Larry Clark, SEYMOUR: AN INTRODUCTION van Ethan Hawke, HITCHCOCK/TRUFFAUT, FASSBINDER: TO LOVE WITHOUT DEMANDS en INGRID BERGMAN IN HER OWN WORDS.

En dan is er de competitie voor Beste Belgische studentenkortfilm met als favoriet de Kask- eindexamenfilm FLOR DE MIL COLORES van Karen Vazques.

Film Fest Gent wordt traditioneel besloten met de uitreiking van de World Sound Track Awards in het Kuipke in Gent in aanwezigheid van filmmuziekcomponisten zoals Bruno Coulais, Patrick Doyle, Maxime Hervé en Alan Silvestri.

Geschreven door ZENO CORNELIS & FREDDY SARTOR
 
onomatopee