Filmaffiches: vaak kleine kunstwerkjes

Filmaffiches kenden in de vorige eeuw een glorieperiode. Tegenwoordig wordt er nog maar weinig aandacht aan besteed. Kleine kunstwerkjes waren het, die de aandacht van de potentiële kijker dienden te trekken via advertenties in kranten en in het straatbeeld. De Expo Cinema Leuven: Filmaffiches in the picture(s) is een unicum: een reis door de rijke bioscoopgeschiedenis van Leuven aan de hand van de evolutie van de filmaffiches door de jaren heen met bijzondere aandacht voor het verhaal van de affichekunst en van de aanplakpolitiek.

Een brede waaier aan affiches wordt tentoongesteld, en die dompelen de kijker volledig onder in de gouden jaren van de(buurt) bioscopen. De filmaffiches komen uit het Stadsarchief. Er zijn er liefst 2945 uit de periode 1932-‘68, maar voor de tentoonstelling is er een selectie gemaakt. De opzichters zijn gepassioneerde filmfanatici die spontaan praatjes komen slaan en anekdotes komen vertellen, Leuvenaars die op de eerste rij zaten. Er is ook een heuse minibioscoop, waar je kan kijken naar authentieke journaaluitzendingen. Heerlijke retro.

Ooit telde Leuven tientallen buurtbioscopen. Velen herinneren zich ongetwijfeld nog Cinema Rex, Forum, Lovanium,… In de jaren ’80 verdwenen ze stuk voor stuk, en werd de hegemonie van de Studios, een oase van de betere film, van de Rastelli-familie een feit. In de jaren ’90 kwam het commerciële Super City, later overgenomen door Kinepolis, erbij. De Studios sloot begin 2010 de deuren.

Er wordt volop gewerkt aan de website www.cinemaleuven.be. Bedoeling is het rijke stadsarchief van filmaffiches digitaal aan te bieden. De tentoonstelling zal dus in principe online doorlopen. Vanaf april zou de site klaar moeten zijn.

De expositie, in het Leuvense Openbaar Entrepot voor de Kunsten , aan de Vaartkom, loopt nog tot en met zaterdag en is een initiatief van de Erfgoedcel Leuven, dr. Leen Engelen en het Stadsarchief. Er werd samengewerkt met Cinema Zed en Mooss vzw. Toegang is gratis. Info: http://www.erfgoedcelleuven.be/product.php?prodid=331&catid=&catid=41&la...

Geschreven door NIELS LAVEREN
 
onomatopee