Filmer à tout prix van start

“Welkom op deze vreemde, interessante, boeiende reis door een wonderland vol ervaringen, geluiden en beelden. We hopen dat een en ander blijft nazinderen!” Met deze woorden werden de 700 genodigden van de openingsavond verwelkomd op de 15de editie van Filmer à tout prix, het tweejaarlijkse festival van de documentaire film in Brussel. Of zoals de Franstalige minister van cultuur door haar woordvoerder liet zeggen: “Filmer à tout prix is de vitrine van de documentaire in Brussel en in Wallonië.” Half november, tijdens het slotweekend van het festival, wordt ter promotie van de documentaire in de Franstalige Gemeenschap op een 50-tal plaatsen (bibliotheken, scholen etc.) documentaires vertoond.

De korte semi-documentaire MILLE SOLEILS (foto) en de performance act AS MANY PROJECTORS AS I CAN HANDLE mochten deze editie openen. MILLE SOLEILS van de Senegalese actrice en filmmaakster Mati Diop valt op door het schitterende licht en is behalve een liefdesfilm ook een verhaal over migreren... Maar vooral is haar documentaire een warm eerbetoon aan het poëtische 'Touki Bouki' van haar nonkel Djibril Diop Mambety.

AS MANY PROJECTORS AS I CAN HANDLE was meer een performance-act met een tiental 16 mm-projectoren waarbij beeldenmaker en muzikant Floris Van Hoof, van de ene projector naar de andere rennend, intussen aan het oor en het oog van de kijker een verbluffend licht- en klankspel cadeau doet.

De artistieke directeur van Filmer à tot prix was optimistisch gestemd en begroette de terugkeer van de internationale competitie waarvoor 16 films waren geselecteerd. De nationale competitie telt 18 geselecteerde documentaires.

Voorts is er een Focus op films over Roma-zigeuners – momenteel erg in de actualiteit – , een unieke kans om de Roma te ontdekken doorheen 27 films in 100 jaar filmgeschiedenis.

In een voorwoord van de voortreffelijke catalogus breekt de Brusselse filmer Joachim Lafosse een stevige lans voor het genre.

Filmer à tout prix heeft plaats in Flagey, Bozar en Cinematek en duurt nog tot 17 november.

Voor meer info: www.fatp.be

Geschreven door FREDDY SARTOR
 
onomatopee