Filmfestival Cannes 2012: Beyond The Hills| Lawless (Officiële Selectie)

Ken Loach, Michael Haneke, Cristian Mungia en Abbas Kiarostami hebben eerder al de Gouden Palm gewonnen. De cineasten doen dit jaar opnieuw een worp naar de meest prestigieuze filmprijs.

Eerste in de rij is BEYOND THE HILLS van de Roemeense filmer Cristian Mungia (Gouden Palm 2007 met 4 Months, 3 Weeks and 2 Days). BEYOND THE HILLS is op ware feiten gebaseerd en heeft een grote intensiteit. Opnieuw, net als in voorgaand werk, wordt de vriendschap tussen twee jonge meisjes zwaar op de proef gesteld. De ene, een kloosterzuster in een christen orthodoxe kloostergemeenschap krijgt het bezoek van Alina uit Duitsland die, wanneer ze ziet hoe streng de religieuze regels zijn, haar daar wil weghalen maar zelf ten onder gaat. Het is een verhaal over keuzes maken en verantwoordelijkheid of net het gebrek daaraan.

Ook LAWLESS (foto) van John Hillcoat is in première gegaan op Cannes. LAWLESS is een acteursfilm die een mix is tussen een western en een gangsterepos met een mythische dimensie maar vooral ook bijzonder gewelddadig is en in die zin bijna een hommage aan het werk van Sergio Leone. In de jaren ’20-’30, tijdens de Drooglegging, gaan drie broers samen in zee en stoken whisky. Het zijn kleine ondernemers die af te rekenen krijgen met meedogenloze concurrenten en corrupte politiemensen. LAWLESS is gebaseerd op waargebeurde feiten en haalt de mosterd uit de roman The Wettest County in the World van Matt Bondurant uit 2008. Bondurant vertelt in dat boek het verhaal van zijn grootvader en grootooms. Aan Nick Cave, scenarist van dienst, werd op de persconferentie de vraag gesteld of het gemakkelijk was om deze roman aan te passen naar een filmscenario. “Eigenlijk was het makkelijk. Alles was er. Goed verhaal, sterke dialogen en goeie personages. Wat me vooral interesseerde was het contrast tussen het sentimentele en de ongelofelijke brutaliteit.”

Geschreven door FREDDY SARTOR
 
onomatopee