Filmfestival Cannes 2012: Broken (Semaine de la Critique)

Broken (2012) van Rufus Norris
Openingsfilm van de 51ste Semaine de la Critique, Cannes 2012

Welke film zou de gerenommeerde 47- jarige Britse theaterregisseur Rufus Norris van o.m. Festen en London Road kunnen maken als debuut? Natuurlijk een sociaal realistisch drama waarin andere Engelse collega's als Loach, Leigh en Meadows zo uitblinken.

Gebaseerd op een roman van Daniel Clay en met Tim Roth, Cillian Murphy en debutante Eloise Laurence in de hoofdrollen, vertelt Broken het verhaal van drie families die het niet bepaald gemakkelijk hebben. De achterlijke Rick wordt te fel bemoederd, de drie dochters van buurman Oswald zijn overbevaderd en de 11 -jarige Skunk ondervindt dat het leven in de buurt en op school keihard kan zijn. Skunks verhouding met haar alleenstaande vader Archie (Tim Roth) is prima maar de rest is kommer en kwel: ze heeft diabetes, is verliefd op haar leraar (Cillian Murphy) , die dan weer verliefd is op haar nanny, op haar beurt verliefd op vader Archie. Duidelijk een oase van plots en subplots, handig voor een soap maar wat overweldigend voor een enkele film.

Tim Roth, ook voorzitter van de jury van Un Certain Regard, stelde de ganse filmploeg voor en kon niet genoeg benadrukken welk natuurtalent Skunk (Eloise Laurence) wel was. En gelijk had hij!

Geschreven door KAREL DEBURCHGRAVE
 
onomatopee