Filmfestival Cannes 2012: Cannes Classics: Woody Allen, A Documentary

WOODY ALLEN A DOCUMENTARY (2011) van Robert B. Weide, vertoond in de officiële selectie van de Cannes Classics, is een klassieke documentaire, chronologisch opgebouwd en geïllustreerd met interviews en filmfragmenten. Allen als 'gagwriter' voor kranten, als zenuwachtige standup comedian , als scenarist van zijn eerste komedie What's up Pussycat waarover hij totaal geen controle had en tenslotte Allen, de regisseur die op een bijna ambachtelijke manier elk jaar in absolute vrijheid een film draait.

Dat hij een acteursregisseur is wordt ons duidelijk gemaakt door een pleiade topacteurs, Dick Cavett, Allens zus en moeder en regisseur Martin Scorsese. Ze vertellen ons dingen die we reeds wisten: zijn verhouding met Diane Keaton, zijn vechtscheiding met Mia Farrow, zijn successen waaronder het recente Midnight in Paris en zijn flops zoals Stardust Memories. Allemaal erg nostalgisch naar voor gebracht met bedenkingen van een bescheiden cineast die liever met vrienden klarinet speelt dan naar de Oscaruitrijkingen gaat.

De Allen afficionado's komen te weten dat hij nooit veel takes neemt en op tijd stopt met draaien om naar een match van de Knicks te kijken. Bunuel deed dat ook maar dan om zijn Martini's te drinken. Manhatten wou Allen eerst niet laten uitbrengen: hij wou er zelfs een film gratis voor maken. Deze Albert Camus met humor typt nog op zijn eerste typemachine; knippen en plakken doet hij nog letterlijk met schaar en nietjes. Om te weten waar hij zijn zware, zwarte bril vandaan heeft, moet je deze onderhoudende 1u53min durende documentaire zeker gaan zien!

Geschreven door KAREL DEBURCHGRAVE
 
onomatopee