Filmfestival Cannes 2012: De Rouille et d'Os (Officiële Selectie)

Matthias Schoenaerts schittert in het deze morgen voor het eerst in Cannes, aan de pers voorgestelde DE ROUILLE ET D’OS van de Franse cineast Jacques Audiard. De film kreeg na de voorstelling een stevig applaus. DE ROUILLE ET D’OS is een liefdesfilm met een ingehouden tragische ondertoon, ook al gebeuren er vrij serieuze dingen. Tot hier toe is Matthias Schoenaerts de eerste ernstige kandidaat voor de acteursprijs in Cannes.

Op de persconferentie na de film vertelde Audiard dat hij eerst niet professionele acteurs op het oog had voor de rol van Ali (Schoenaerts). Hij ging rondkijken in boksclubs maar vond niemand geschikt, tot hij Rundskop zag, lang voor de bioscooprelease in Frankrijk. Hij vond Matthias formidabel en geknipt voor het hoofdpersonage van zijn film.

Matthias Schoenaerts zelf kreeg een spervuur aan vragen te verwerken. “Hollywood heeft nood aan helden die spieren hebben. Tegelijkertijd moeten die spierbundels kunnen acteren. Waar wacht u eigenlijk op?”, waarop Schoenaerts, grappend: “Ik heb juist een aanbod gekregen om in Rambo 34 mee te spelen, en ik heb geantwoord dat ik het doe op voorwaarde dat ik ook deel 35 en 36 mag doen.” Waarna hij meer serieus werd: “Ik neem mijn tijd. Ik vind mezelf nog jong. We zien wel.”

Er werd ook gevraagd of het personage van Ali dicht tegen hemzelf aanleunt. “Een stem geven aan mensen die er geen hebben, dat geeft zin aan ons metier van acteur zijn,” antwoordde Matthias. Zelf had hij de film nog niet gezien, maar hij kijkt erg uit naar de eerste officiële voorstelling, vanavond na het rode loper moment.

Hij ontkende dat dit personage veel gelijkenissen vertoont met Jacky Vanmarsenille uit Rundskop. “Het zijn twee totaal verschillende personages. De basisenergie is anders. Ali is een heel simpel iemand die het leven neemt zoals het komt en er niet te veel bij nadenkt, terwijl Jacky iemand is die geabsorbeerd wordt door het drama dat hij in zijn jeugd heeft meegemaakt. In beide gevallen is het de liefde die iemand laat herboren worden. Dat zijn dingen die ons in deze tijd erg raken.”

DE ROUILLE ET D’OS is al vanaf vandaag te zien in de Belgische bioscopen.

Geschreven door FREDDY SARTOR
 
onomatopee