Filmfestival Cannes 2012: Eerste belangrijke prijzen uitgereikt

Onze landgenote Émilie Dequenne kreeg voor haar rol in A PERDRE LA RAISON (foto) van Joachim Lafosse de beste actriceprijs in de nevensectie Un Certain Regard. Dequenne werd in 1999 uitgeroepen tot beste actrice in Cannes voor haar rol in Gouden Palm winnaar Rosetta van de broers Dardenne. Er werd geen beste acteursprijs uitgereikt maar in de plaats daarvan werd een tweede actrice bekroond: Suzanne Clément voor haar rol in LAURENCE ALWAYS.

De Prix Un Certain Regard ging naar de Mexicaanse film DESPUES DE LUCIA van Michel Franco. De speciale prijs van de jury in Un Certain Regard ging naar de Frans-Belgische productie LE GRAND SOIR van Benoît Delépine en Gustave de Kervern. Onze landgenoten Benoît Poelvoorde en Bouli Lanners vertolken hoofdrollen in die film. DJECA van Aida Begic kreeg nog een speciale onderscheiding.

IN THE FOG van Sergei Loznista kreeg de Fipresci prijs van de internationale filmkritiek en JAGTEN van Thomas Vinterberg werd gelauwerd door de eucemenische jury. De twee films maken zondag ook kans op de Gouden Palm. De prijzen van de Fipresci jury en de eucemenische jury worden als belangrijke graadmeter gezien voor het palmares van het filmfestival. De beide jury’s gaven ook een prijs aan BEAST OF THE SOUTHERN WILD (Un Certain Regard) van Benh Zeitlin.

Ook in de Quinzaine des Réalisateurs gaf de Fipresci jury een prijs. Die ging naar HOLD BACK van Rachid Djaïdani.

Geschreven door FREDDY SARTOR
 
onomatopee