Filmfestival Cannes 2012: Holy Motors (Officiële Selectie)

Bleef Terrence Malick vorig jaar nog weg van het Filmfestival van Cannes –al won hij dan wel de Gouden Palm met The Tree Of Life- ook Frankrijk heeft met Leos Carax zijn raadselachtige, enigmatische cineast. Vanmiddag was Carax weliswaar present op de persconferentie, zijn antwoorden bleven vrij mysterieus. Met amper 5 films in bijna 30 jaar steekt Carax ook op dat terrein Malick naar de kroon. Dertien jaar na Pola X filmde hij nu HOLY MOTORS, een nachtmerrie helemaal gedragen door zijn fetisjacteur Denis Lavant.

Fantast Carax volgt een man die door een lange, witte limousine met vrouwelijke chauffeur van de ene ontmoeting naar de andere wordt gereden en daarbij telkens een andere identiteit aanneemt, gaande van een zwerver die op een photoshoot met Eva Mendes belandt tot een virtuele samoerai. Meesterlijk hoe Carax fenomenale beelden van een zelden geziene schoonheid wist te bedenken.

HOLY MOTORS is een melancholisch liefdessprookje met metafysische dimensie over identiteit, kijken en liefde in al zijn verschijningen. Een Gouden Palm wenkt.

Geschreven door FREDDY SARTOR
 
onomatopee