Filmfestival Cannes 2012: Les chevaux de Dieu (Un Certain Regard)

In 2000 draaide regisseur Nabil Ayouch Ali Zaoua over het leven van dakloze straatkinderen in Casablanca: een film die wat hardheid betreft kan wedijveren met Luis Buñuels Los Olvidados (1950) of het recente City of God van Fernando Mereilles.

Van de regisseur van Ali Zaoua is er nu deze aangrijpend kroniek God's Horses die analyseert hoe vier jeugdvrienden er toe komen zichzelf op te blazen. Gebaseerd op de roman van Mahi Binebine, The Stars of Sidi Moumen , over de Casablanca bomaanslagen van 16 mei 2003, zoekt God's Horses vooral naar het waarom. En dat zijn overduidelijk de armoede, de frustratie, de criminaliteit en de gevangenis als leerschool van het Islamitische fundamentalisme dat jongeren als kanonnenvoer gebruikt. Net als Ali Zaoua overtuigend vertolkt door niet professionele acteurs ( de broers Abdelhakim en Abdelilah Rachid ), laat deze harde film u niet onverschillig.

Terwijl Paradise Now (2005), van de Nederlands-Palestijnse kineast Hany Abu-Assad, zich concentreerde op de laatste vierentwintig uur van twee kamikazes die een zelfmoordaanslag in Tel Aviv willen uitvoeren, focust Nabil Ayouch op de jeugd van de zelfmoordenaars om duidelijk te maken dat je niet als terrorist geboren wordt. De titel van de film verwijst naar de belofte: ” fly, horses of God and to you the doors of heaven will open”. En die belofte verklaart heel veel!

Geschreven door KAREL DEBURCHGRAVE