Filmfestival Cannes 2012: On The Road (Officiële Selectie)

Wachten is duidelijk het codewoord hier in Cannes: in de ellenlange rijen of om de nokvolle persconferenties bij te wonen. Maar als dan de voltallige cast van ON THE ROAD aanwezig is om erg zinvolle dingen te zeggen over deze verfilming van dé cultroman van Jack Kerouac, dan neem je dat er graag bij.

Regisseur Walter Salles, producent Roman Coppola en acteurs Sam Riley, Garrett Hedlund, Kristen Stewart, Kirsten Dunst, Tom Sturridge en Viggo Mortensen waren het roerend eens: wachten is ook het codewoord voor dit project. Jack Kerouac zelf moest er meer dan een halve eeuw op wachten omdat Marlon Brando de hoofdrol toen niet wou vertolken. Zoon Roman vertelde dat zijn vader Francis Ford Coppola al sinds 1968 de rechten heeft om het boek te verfilmen. Walter Salles heeft er 8 jaar van z’n leven aan gespendeerd. Actrice Kristen Stewart, ondertussen wereldberoemd geworden met Twilight, is ook blijven wachten. Vanaf6 juni komt de film in de Belgische zalen; een ON THE ROAD - dossier verschijnt in het zomernummer van ons filmmaandblad.

Is de film de moeite waard om zo lang op te wachten? Voor mij zeker en in afwachting van de verfilming van die andere onverfilmde cultroman The Catcher in the Rye, hier alvast een lijstje met referenties naar de historische figuren in ON THE ROAD: Sal Paradise is Jack Kerouac (Sam Riley), Dean Moriarty is Neal Cassady (Garrett Hedlund), Marylou is LuAnne Henderson (Kristen Stewart), Camille is Carolyn Cassady ( Kirsten Dunst), Carlo Marx is Allen Ginsberg ( Tom Sturridge) en Old Bull Lee is William S. Burroughs (Viggo Mortensen).

Geschreven door KAREL DEBURCHGRAVE