Filmfestival Cannes 2012: Like Someone in Love| Vous n'avez encore rien vu (Officiële Selectie)

Gevestigde waarden zoals Abbas Kiarostami en Alain Resnais leverden een keurige brok cinema af zoals we die van hen kunnen verwachten.

De Iraanse cineast Kiarostami reisde daarvoor af naar het Japanse Tokio om daar zijn zedenstudie LIKE SOMEONE IN LOVE te filmen, een verleidelijke sightseeing door de stad. Gidsen zijn een studente die bijklust als escortmeisje en een oudere man, een schrijver, bij wie ze een beetje tegen haar zin op bezoek moet gaan, met als gevolg een even intimistisch als discreet fait divers waarbij het liefje van het meisje als een soort deus ex machina fungeert.

Voor VOUS N’AVEZ ENCORE RIEN VU (foto) roept Alain Resnais, binnenkort 90 jaar, een tiental acteurs samen om de captatie van een toneelstuk Eurydice van Jean Anouilh door een jong gezelschap te laten beoordelen. Al deze acteurs hebben gemeen dat ze ooit zelf in dat theaterstuk hebben geacteerd. VOUS N’AVEZ ENCORE RIEN VU is een theatraal en cerebraal spektakel, verbazend fris geserveerd met als typische Resnais thema’s de herinnering en de dood. Resnais kwam bijzonder lucide voor de dag op de persconferentie en was 3/4e van de tijd aan het woord. Hij werd omschreven als een ‘magicien’. Resnais weerlegde: “Ik ben maar een bricoleur.”

Geschreven door FREDDY SARTOR
 
onomatopee