Filmfestival Cannes 2012: Tweede Gouden Palm voor Michael Haneke (Amour)

De Oostenrijkse regisseur Michael Haneke heeft met AMOUR zijn tweede Gouden Palm gewonnen. De film stond geboekstaafd als één van de favorieten voor de prestigieuze prijs. In 2009 won Haneke de Gouden Palm al eens voor Das Weisse Band.

Over AMOUR schreven we eerder tijdens het festival het volgende: “Het is het ultieme liefdesverhaal van twee tachtigers, twee gepensioneerde muziek professoren, op het moment dat de vrouw het slachtoffer wordt van de eerste tekenen van aftakeling. AMOUR is een vrij klassiek vertelde illustratie van de ravage die het ouder worden in lichaam en geest van elke mens veroorzaakt. Haneke staat daarbij stil bij het kleinste detail en observeert minutieus en zeer sereen hoe het koppel zich in moeilijke omstandigheden poogt overeind te houden in dat onmenselijke proces van ouder worden. Het is een film over respect, liefde en leven en Haneke wordt daarin voortreffelijk beholpen door zijn acteurs, twee monstres sacrés van de Franse cinema: Jean-Louis Trintignant en Emmanuelle Riva.”

De Grand Prix ging naar REALITY van Matteo Garrone, ‘een groteske mozaïekverhaal over een Napolitaanse man die gaandeweg de greep op de realiteit verliest en wegvlucht in een pseudorealiteit zoals geschetst in reality tv.’ De Mexicaanse cineast Carlos Reygadas werd voor zijn regie in POST TENEBRAS LUX gelauwerd als Beste Regisseur. Het Beste Scenario ging naar BEYOND THE HILLS van de Roemeense filmer Cristian Mungiu, die het scenario ook zelf schreef. Hij won eerder al eens de Gouden Palm, in 2007 met 4 Months, 3 Weeks and 2 Days.

Beste Acteur werd niet Matthias Schoenaerts (De Rouille et d’Os), maar Mads Mikkelsen voor zijn portret van een ten onrechte van seksuele intimidatie beschuldigde man in JAGTEN van Thomas Vinterberg. De prijs voor Beste Actrice werd gedeeld door Cosmina Straten en Cristina Flutur uit BEYOND THE HILLS van Mungiu. Ze spelen daarin twee vriendinnen wiens vriendschap danig op de proef wordt gesteld.

THE ANGELS’ SHARE van Ken Loach kreeg de Prijs van de Jury. De prijs voor het Beste Debuut, de Gouden Camera, was voor BEASTS OF THE SOUTHERN WILD van Benh Zeilin. SESSIZ-BE DENG van L.Rezan Yesilbas was voor de jury, onder voorzitterschap van de Italiaanse cineast Nanni Moretti, de Beste Kortfilm.

Samengevat ziet het palmares van het Filmfestival van Cannes 2012 er als volgt uit:

Gouden Palm: AMOUR (Michael Haneke)
Grand Prix: REALITY (Matteo Garrone)
Beste Regisseur: Carlos Reygadas (POST TENEBRAS LUX)
Beste Scenario: BEYOND THE HILLS (Cristian Mungiu)
Beste Acteur: Mads Mikkelsen (JAGTEN)
Beste Actrice: Cosmina Straten en Cristina Flutur (BEYOND THE HILLS)
Prijs van de Jury: THE ANGELS’ SHARE (Ken Loach)
Gouden Camera: BEASTQ OF THE SOUTHERN WILD (Benh Zeilin)
Beste Kortfilm: SESSIZ-BE DENG (L.Rezan Yesilbas)

Geschreven door NIELS LAVEREN