Filmfestival Oostende krijgt internationale competitie

Negen films strijden dit jaar mee voor de Ensors, de Vlaamse filmprijzen die tijdens het Filmfestival van Oostende (FFO) worden uitgereikt. Onder meer de openingsfilm van FFO vorig jaar, LITTLE BLACK SPIDERS, het succesvolle THE BROKEN CIRCLE BREAKDOWN en het dwarse KID maken kans op een beeldje. Het festival breidt zich voor haar zevende editie uit met een internationale competitie: LOOK! Master van FFO is dit jaar acteur Johan Heldenbergh.

De 9 films die in de running zijn voor de Ensors zijn LITTLE BLACK SPIDERS van Patrice Toye, THE BROKEN CIRCLE BREAKDOWN van Felix van Groeningen, OFFLINE (foto) van Peter Monsaert, BRASSERIE ROMANTIEK van Joël Vanhoebrouck, KID van Fien Troch en HET VIJFDE SEIZOEN van Peter Brosens en Jessica Woodworth. En de niet door het VAF gesubsidieerde films FRITS EN FRANKY van Marc Punt, BINGO van Rudi Van den Bossche en DE CRIMI CLOWNS van Luk Wyns. De Ensors, die sinds 2010 worden uitgereikt, bekronen de beste Vlaamse films van het jaar. Het is een jury die de prijzen toewijst. Voorzitter van deze jury is Bart De Pauw. Hij wordt terzijde gestaan door de acteurs Koen De Graeve, Maaike Neuville en Mike Verdrengh, regisseur Jan Matthys en scenariste Malin-Sarah Gozin, die vorig jaar nog hoge ogen gooide met het scenario van de tv-serie Clan.

Daarnaast pakt het festival voor de eerste keer uit met een internationale competitie: LOOK! Zo zullen er films worden geselecteerd én beoordeeld op het vlak van production design, visuele effecten, kostuumontwerp en beste fotografie. Daarnaast krijgt de beste internationale film eveneens een gegarandeerde release in België. Curator is Nikolay Nikitin, tevens programmator van de Berlinale.

Acteur-regisseur Johan Heldenbergh (van Schellebelle 1919) is de Master van deze editie. Hij is vooral bekend voor zijn acteerwerk in films zoals De Helaasheid der Dingen, The Broken Circle Breakdown, Aanrijding in Moscou en Ben X. Als Master mocht hij ook zijn Master Selection voorstellen, een bloemlezing van zijn favoriete films die tijdens het festival nogmaals op groot scherm worden vertoond. Heldenbergh koos voor klassiekers zoals ANNIE HALL, THE SEARCHERS, YOU THE LIVING, THE BALLAD OF NARAYAMA, HAROLD AND MAUDE en het vrij onbekende SEARCHING FOR THE WRONG-EYED JESUS. “Ik was verbaasd over hoeveel inspraak ik als Master had”, aldus Heldenbergh. “Ik koos films die me nauw aan het hart liggen en me als knaap de liefde voor de cinema hebben bijgebracht.”Naast zijn Master Selection mocht Heldenbergh ook het nieuwe programmaonderdeel Jonge Helden introduceren. Hierin stelt hij vier jonge talentvolle mensen voor. Johan koos voor geluidsprofessional Karel Dewaele, actrice Charlotte De Bruyne, regisseur en choreografe Lenny Van Wesemael en cameraman David Williamson, D.O.P. van onder meer MONT BLANC, de Vlaamse kortfilm die dit jaar geselecteerd werd voor de officiële kortfilmcompetitie van het filmfestival van Cannes. Het Filmfestival van Oostende gaat dit jaar door van 6 tot en met 14 september. De genomineerden van de Ensors, de films voor de internationale competitie en de avant-premières van het festival, worden op zondag 4 augustus bekend gemaakt tijdens Theater aan Zee, dat ook in Oostende plaatsvindt. 


Geschreven door TOM ROUVROIS
 
onomatopee