Filmfestival van Locarno: diva’s omkaderen Europees gekleurde competitie

Liefst 13 van de 20 competitiefilms zijn dit jaar van Europese makelij op de 66ste editie van het Filmfestival in het Zwitserse Locarno. Daaronder zelfs drie Zwitserse films met onder meer TABLEAU NOIR van Yves Yersin. In tegenstelling tot vorige jaren onder leiding van Olivier Père, zit er maar één Amerikaanse film tussen de geselecteerde films. De andere zijn uit Zuid-Amerika en uit Azië afkomstig. In cinefiele kringen (al langer) bekende namen die hun nieuwste film komen voorstellen zijn onder andere de Koreaan Hong Sang-soo, de Japanners Kioyoshi Kurosawa en Shinji Aoyama (BACKWATER), de Braziliaan Julio Bressane, de Française Claire Simon (GARE DU NORD), de Spanjaard Alberto Serra en Corneliu Porumboiu uit Roemenië met alvast een ronkende titel voor een film: WHEN EVENING FALLS ON BUCAREST OR METABOLISM. Er zal eveneens een Belgische film meedingen naar de Grote Prijs, de Gouden Luipaard: L’ETRANGE COULEUR DES LARMES DE TON CORPS (foto) van Hélène Cattet & Bruno Forzani, In hun tweede film – na ‘Amer’(2009) – vertelt het in Brussel residerende regisseursduo het verhaal van een man wiens zoektocht naar zijn in mysterieuze omstandigheden verdwenen vrouw een nachtmerrie wordt.

De Franse actrice/cineaste Valérie Donzelli maakt deel uit van de jury.

VIJAY AND I van Sam Garbarski werd geselecteerd voor de Piazza Grande – de showcase van het festival en met 8000 plaatsen nog altijd de grootste openluchtbioscoop van Europa. Het is na ‘ Le Tango des Rashevski’ (2003), ‘Irina Palm’ (2007) en ‘Quartier lointain’ (2010) de eerste in het Engels opgenomen langspeler van onze landgenoot. Patricia Arquette en Moritz Bleibtreu spelen de hoofdrollen in deze in New York gesitueerde romantische komedie. Ook te zien op de Piazza Grande GABRIELLE van Louise Archambault, dat in oktober in de Belgische bioscoop op de affiche zal prijken.

Traditiegetrouw worden er tijdens het festival ook enkele filmpersoonlijkheden in de bloemetjes gezet. De Duitse filmer en maker van opzienbarende documentaires (die al jaren in Los Angeles woont) Werner Herzog zal geëerd worden met een Pardo d'Onore, samen met de vertoning van 10 van zijn films en de wereldpremière van DEATH ROW II, de opvolger van de even spraakmakende als succesvolle televisieserie On Death Row. De Georgische filmregisseur Otar Iosseliani en de Italiaanse acteur en regisseur Sergio Castellitto ontvangen een Pardo alla Carriera terwijl horror-icoon Christopher Lee een Excellence Award Moët & Chandon ontvangt. Special effects maestro Douglas Trumbull ten slotte zal geëerd worden met de eerste Vision Award, een nieuwe carrièreprijs die mensen in de schijnwerper plaatst die door hun creativiteit een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het medium film.

Tenslotte wordt het festival opgeluisterd door de aanwezigheid van enkele iconische actrices, stilaan ook een traditie in Locarno. Na onder andere Claudia Cardinale, Charlotte Rampling, Magali Noël en Ornella Muti de vorige jaren is het nu Jacqueline Bisset die een Lifetime Achievement Award in ontvangst zal mogen nemen, Faye Dunaway krijgt een Leopard Club Award en de (toenmalige) muze van Jean Luc Godard, Anna Karina, is present in het kader van een retrospectieve gewijd aan …George Cukor.

Benieuwd of nieuwbakken artistiek directeur Carlo Chatrian al onmiddellijk zijn stempel op deze festivaleditie zal kunnen drukken.

Geschreven door ERWIN LORMANS
 
onomatopee