Filmfestival van Rotterdam: Comrade Kim Goes Flying

Dat het niet altijd droefgeestige of zwaarwichtige films moeten zijn die het mooie weer maken op een festival bewijst COMRADE KIM GOES FLYING (foto). Best wel gedurfd en niet vanzelfsprekend deze in Rotterdam (Spectrum) gepresenteerde goedaardige sprookjesfilm van het trio Anja Daelemans, Nicholas Bonner & Kim Gwang-Hun, een coproductie tussen Groot-Brittannië, Noord-Korea en …. België, waar zes jaar lang hard aan was gewerkt. In een productie én regie van (de Vlaamse) Anja Daelemans en de Brit Nicholas Bonner (die de regio China en Noord-Korea zeer goed kent). Noord-Korea heeft de reputatie misschien wel het meest (af)gesloten land van Azië te zijn.

COMRADE KIM GOES FLYING is een geestige romantische komedie waarin het meisje Kim, dat in een steenkoolmijn werkt, ervan droomt om te kunnen vliegen zoals een (vredes)duif. Tegen de wil van haar vader reist het naïeve meisje af naar de grootstad waar haar adoratie groeit voor de trapeze-artiesten van een circus. Geen grootse cinema, wel een komische en zeker niet vrijblijvende love story, consequent gefilmd in de stijl van de jaren 50-films in het algemeen en in het bijzonder de propagandafilms van tijdens de hoogdagen van het communisme en hun strikte planeconomie (waar de film overigens voorzichtig de draak mee steekt): naïef, dromerig en optimistisch.
“Een film waarbij je met een goed gevoel na de afloop de zaal verlaat," aldus Anja Daelemans, "dat was uiteindelijk de bedoeling! De humor in het Oosten en in het Westen verschilt wel degelijk en zorgde zowel bij het schrijven van het scenario,dat zowat drie jaar in beslag nam, als tijdens de opnames voor nogal wat hilarische momenten”.

Geschreven door FREDDY SARTOR
 
onomatopee