Filmfestival van Rotterdam, eerste verslag

Je een weg zoeken in het gigantische aanbod van het Filmfestival van Rotterdam elk jaar, dat is titanenwerk. Je waant je bijna een goudzoeker of een ontdekkingsreiziger... want veel onbekend talent vindt onderdak in Rotterdam en hoopt er ook een geschikte etalage te treffen.

Enkele tips waar je dezer dagen even mee verder kan. Niet toevallig alle drie documentaires. Na het geestige Blaue Ferne (1994), de drie vrouwenportretten Bellavista (2006) en het essay Toto (2009) heeft Peter Schreiner een nieuwe FATA MORGANA. Zoals vorig werk opnieuw in zwart-wit, al zijn het deze keer grijstinten – parallel met het onderwerp? – die domineren in deze minimalistisch ogende documentaire over een ouder koppel en de onmogelijkheid om elkaar te kunnen doorgronden. Ondanks een wat sloom ritme maar vooral dankzij spaarzame dialogen een confronterende én vertederende ervaring.

Nahid Persson Sarvestani stond mee op de barricades om het dictatoriale regime van de Sjah in Iran omver te werpen; naast moslims en tal van andere opposanten. Nadat de ayatollah's de macht hadden overgenomen – eind de jaren '70 – bleek al snel dat Iran van de regen in de drop was beland. In MY STOLEN REVOLUTION (foto) wist de filmmaakster, die intussen was gevlucht en in Zweden woont, een handvol revolterende vriendinnen van toen opnieuw bij elkaar te brengen. Vrouwen die door het nieuwe regime in de gevangenis zijn gemarteld. Hun relaas is een pakkend document geworden.

Dat in een land zoals Iran de corruptie welig tiert is het onderwerp in DARVAG (foto) van Abolfazi Jalili, bekend van Dance of Dust (1992) en nog meer van het prachtige Delbaran (2001). Een man van een illegaal incassobureau wordt gevolgd op zijn weg om checks te incasseren, wat gepaard gaat met drinken en gokken. Kortom niets menselijks schijnt de onderwereld vreemd te zijn. Dat hogere functionarissen deze man evenwel hun louche zaakjes laten opknappen is dan weer iets waar de officiële instanties vermoedelijk niet kunnen mee lachen...

Geschreven door ZENO CORNELIS
 
onomatopee