Filmfestival van Venetië 2012: The Master | To The Wonder (Competitie)

THE MASTER (foto) van Paul Thomas Anderson en TO THE WONDER van Terrence Malick domineerden niet alleen het weekend in Venetië maar zijn ook ernstige kandidaten voor de Gouden Leeuw.

In THE MASTER laat Anderson een veteraan van de Tweede Wereldoorlog die aan een zwaar post oorlogstrauma lijdt anno 1950 kennismaken met een man, een bizarre kruising tussen een vaderfiguur, een spiritueel leider en een charlatan. Dankzij de virtuoze aanpak van Anderson en twee grandioze acteurs – Joaquin Phoenix en Philip Seymour Hoffman- groeit deze psychoanalytische kroniek qua zeggingskracht boven zichzelf uit. Anderson schreef zelf het scenario nadat hij de biografie van L. Ron Hubbard had gelezen, de stichter van de Scientology kerk. Op de persconferentie onthulde hij ook dat hij de film aan Scientology adept Tom Cruise (die in 1999 schitterde in Anderson’s film Magnolia) had laten zien. Hij hield geheim welke gedachten ze erna gewisseld hadden.

TO THE WONDER is eens te meer een wonderbaarlijke, symfonische beeldenstorm waarin Terrence Malick de oneindige liefde in al zijn facetten bezingt. TO THE WONDER is dichte familie van The Tree of Life. Ook deze keer laat Malick fenomenaal mooie beelden voor zichzelf spreken, ook al gaat de film in se over de moeizame relatie van een koppel. Malick focust niet uitsluitend op de liefdesrelatie tussen man en vrouw maar geeft het geheel gestuurd door een voice over en het gebruik van klassieke muziek een diep religieuze, evangelische dimensie mee.

Geschreven door FREDDY SARTOR
 
onomatopee