Filmfestival Venetië, programma 70ste editie bekend

Bernardo Bertolucci, maker van films zoals Last Tango in Paris, The Last Emperor en Io e te onder meer, mag zich vanaf 28 augustus als juryvoorzitter buigen over de twintig competitiefilms die voor deze 70ste editie van het oudste filmfestival zijn geselecteerd door Alberto Barbera, de artistieke directeur van de Mostra, zoals het Filmfestival van Venetië officieel heet.

De 7de september wordt dan het palmares bekend gemaakt. België ontbreekt in het lijstje films in competitie voor de Gouden Leeuw. Wel geselecteerd zijn:

LES TERRASSES van Marzak Allouache (Algerije)
L'INTREPIDO van Gianni Amelio (Italië)
MISS VIOLENCE van Alexandros Avranas (Griekenland)
TRACKS van John Curran (Australië)
VIA CASTELLANA BANDIERA van Emma Dante (Italië)
TOM à LA FERME van Xavier Dolan (Canada)
CHILD OF GOD van James Franco (VS)
PHILOMENA van Stephen Frears(UK) (foto)
LA JALOUSIE van Philippe Garrel (Frankrijk)
THE ZERO THEOREM van Terry Gilliam (UK)
ANA ARABIA van Amos Gitai (Israël)
STRAY DOGS van Ming-Liang Tsai (Taiwan)
JOE van David Gordon Green (VS)
PARKLAND van Peter Landesman (VS)
THE UNKNOWN KNOWN van Errol Morris (VS)
NIGHT MOVES van Kelly Reichardt (VS)
UNDER THE SKIN van Jonathan Glazer (UK)
SACRO GRA van Gianfranco Rosi (Italië)
DIE FRAU DES POLIZISTEN van Philip Gröning (Duitsland)
KAZE TACHINU van Hayao Miyazaki (Japan)

Wat in het oog springt zijn de twee documentaires in competitie – voor het eerst in Venetië – , namelijk THE UNKNOWN KNOWN van Errol Morris (een lang interview met de toenmalige Amerikaanse minister van Defensie over politieke beslissingen tot en met het Iraakse conflict in 2003) en SACRO GRA van Gianfranco Rosi, aanzien als een documentaire over de andere kant van Rome dan geschetst in het melancholische, in Cannes vertoonde La Grande Bellezza. Ook de onafhankelijke Amerikaanse film is goed vertegenwoordigd dankzij CHILD OF GOD van James Franco onder meer, een misdaadtriller naar de roman van Cormac McCarthy en NIGHT MOVES van Kelly Reichardt. Habitués zijn behalve Kim Ki-duk met MOEBIUS (buiten competitie) ook Philippe Garrell, Stephen Frears ook Hayao Miyazaki, Gianni Amelio en Amos Gitai. Zo evoceert PARKLAND de vier dagen volgend op de aanslag op president John F. Kennedy tot en met de moord op Kennedy's vermeende moordenaar Lee Oswald.

Andere films die hun schaduw al vooruit hebben geworpen zijn het erotische THE CANYONS van Paul Schrader (buiten competitie), naar Bret Easton Ellis met schandaalactrice Lindsay Lohan in de hoofdrol. En de Lance Armstrong-film THE ARMSTRONG LIE van Alex Gibney. Of het moet de 225 minuten durende prequel DIE ANDERE HEIMAT van Edgar Reitz misschien (een film, zeg maar tv-feuilleton gesitueerd in de tijd voorafgaand aan de succesrijke serie HEIMAT).

België wordt vertegenwoordigd door een korte film HOUSES WITH SMALL WINDOWS van de Vlaamse-Koerdische filmmaker Bülent Oztürk die geselecteerd is voor de Orrizonte-sectie. Onderwerp van deze film is het heikele thema van de eremoord in een landelijke Koerdische regio in het zuidoosten van Turkije. Elk moord moeten om wereldschaal nog zo'n 5000 vrouwen sterven aan de gevolgen van eremoord...

GRAVITY van Alfonso Cuaron (in 3D), waarin George Clooney & Sandra Bullock twee astronauten spelen die in de ruimte in de problemen komen, mag eind augustus de spits afbijten van deze feesteditie. Aan 70 filmmakers ten slotte is gevraagd speciaal voor het festival een korte film van 60 à 90 seconden te maken.

Geschreven door FREDDY SARTOR