Filmmagie te gast bij BREEDBEELD

Het Antwerpse BREEDBEELD kortfilmfestival, in 2009 ontstaan als Ciné Public, is toe aan zijn zevende editie en verandert van gedaante. Een primeur: Filmmagie programmeert zijn eigen kortfilmblok. Kom op zondag 10 november om 17u naar De Cinema voor een uiteenlopende reeks van korte films rond het thema 'eiland'.

Het festival van het Centrum voor Beeldexpressie, Ciné Public, startte als gemeenplaats voor niet-beroepscineasten. In 2019, nu de naam van de organisatie iets kordater BREEDBEELD klinkt, breidt het festival uit van een naar drie dagen en verbreedt én verdiept zijn scope. De focus op amateurfilmers verdwijnt niet, maar verschuift naar een jaarlijks Filmgala, terwijl professionele kortfilmers hun creaties kwijtkunnen op het BREEDBEELD kortfilmfestival. Voor de eerste keer gaat het om een driedaagse editie. Het festival start op 8 november in De Cinema (in het voormalige gebouw van Studio Herman Teirlinck) met De Nacht van de Jeugdzonde. Voor dat programma koos Jan Verheyen, al jarenlang presentator van Ciné Public/BREEDBEELD, vroeg kort werk van onder anderen Erik Van Looy, Jonas Govaerts, Pieter Van Hees, Patrice Toye, Felix Van Groeningen en Frank Van Passel. De uitgenodigde cineasten zullen hun creatieproces ook komen toelichten. Verder bestaat de bulk van het BREEDBEELD kortfilmfestival uit vier competitieluiken met zowel animatie, fictie als documentaire.

BREEDBEELD keek ook om zich heen en vroeg andere organisaties om een eigen kortfilmprogramma samen te stellen. Naast (kort)filminitiatieven Because we are visual., Cordon Coffee X De Imagerie, Hakuna Academy, Kortfilm.be en Ongezien Kort zal ook Filmmagie een selectie presenteren. Geïnspireerd door het samenbrengen van uiteenlopende platformen kozen we voor het thema ‘eiland’. Dat begrip roept diverse betekenissen op, van Het Eilandje, een onbewoond eiland, een bureaueiland tot eilanddenken en verder … Het progamma is een archipel van vijf kortfilms die tasten naar wat eilanden met ons doen en wat wij doen met eilanden. Afgesloten van de buitenwereld of net open voor alles wat hen omringt, laten eilanden ons toe te kijken naar het wezen van de mens. 

In de selectie zitten de volgende Belgische kortfilms: 

Perfect Darkness van Maaike Neuville (2016, 23’): Gus en zijn hoogzwangere vriendin Anna zijn op vakantie. Tijdens een nachtelijke wandeling naar een idyllische plek aan zee doet Anna een bekentenis. Kan het koppel, tussen de woeste natuur en onder een volle maan, het conflict overwinnen? In één shot tast Maaike Neuville naar de aard van de liefde.

Pharmakos van Laura Vandewynckel (2017, 13’): Een zwijgzaam duo meert aan op het Griekse eiland Sifnos. Ze worden meegevoerd in de re-enactment van het oude Pharmakosritueel, waarin ongelukkigen worden opgeofferd voor het heil van de gemeenschap. Via levensgrote poppen onderzoekt Laura Vandewynckel in haar animatiefilm/documentaire het zondebokmechanisme.

Jaipong van Bert Juliaan Vercruysse (2017, 4’): In 2017 trok multi-instrumentalist Dijf Sanders onder de begeleiding van de Amerikaanse etnograaf Palmer Keen naar Java, op zoek naar het geluid van het Indonesische eiland. Hij verzamelde er een indrukwekkend arsenaal aan fieldrecordings en samples waaruit hij thuis een exoticaplaat vol broeierige grooves en psychedelische trance destilleerde. De psychedelische clip voor de song ‘Jaipong’ werd in elkaar gebokst door audiovisueel kunstenaar Bert Juliaan Vercruysse, die ook een voorliefde heeft voor het eiland Java.

Himinn Opinn van Gabriel Sanson en Clyde Gates (2017, 18’): Een vervallen gemeenschap worstelt om te overleven op een afgelegen eiland. Een jonge vrouw lijkt een vreemde ziekte te hebben waardoor planten en dieren vergaan. Een eenzame herder meldt zich aan om haar te begeleiden in de verlaten laaglanden en te voorkomen dat ze de rest van het dorp besmet.

Russell van Eva Claus (2018, 3’): Impressies van een eiland door Eva Claus: “Toen ik met mijn camera de zee in liep, raakte ik verblind. Ik zag niets. In deze stille eilandfilm ontlenen de beelden hun ritme en kleur aan het omringende water.”

We nodigen alle makers uit voor een gesprek over hun eilandassociaties.

Kom gratis naar het festival door te mailen naar win@filmmagie.be. Tickets en meer info via breedbeeldkortfilmfestival.be

Geschreven door BJORN GABRIELS