Filmmagie: zevenhonderdmaal de zevende kunst

Film moet niet onderdoen voor de zes andere kunsten, zo vond Richard Canudo, die in 1924 cinematografie als 'zevende kunst' introduceerde. “Met de fusie van de drie plastische en drie ritmische kunsten sluit de ‘bewegende cirkel’ van de esthetiek vandaag triomfantelijk in de kunst genaamd cinematografie”, zo schreef hij. Het verschijnen van het 700ste nummer van Filmmagie is een uitgelezen moment om 'de zevende kunst' tegen het licht te houden.

December 2019 is een feestmaand voor Filmmagie. In een speciale editie van het tijdschrift polsen we filmmakers en andere kunstenaars over hun visie op de toekomst van film. Cineasten als Bülent Öztürk, Sarah Vanagt, Imge & Sine Özbilge, Robbe De Hert en Ellen Vermeulen blikken vooruit, net als kunstenaars uit de andere kunstdisciplines, onder wie tekenaar Rinus Van de Velde, architect Leo Van Broeck, theatermaker Aminata Demba, schilder Michaël Borremans, kunstenaar Laure Prouvost, muzikant Judith Hoorens en schrijver Matthijs de Ridder.

Het onafhankelijke, kritische filmtijdschrift Filmmagie verschijnt al onafgebroken sinds januari 1956 (toen Film en televisie). Daarmee vindt het een plaatsje tussen de zeven oudste filmtijdschriften ter wereld: Variety (°1905), American Cinematographer (°1920), Sight & Sound (°1932), Filmcritica (°1950), Cahiers du cinéma (°1951) en Positif (°1952).

Om het zevenhonderdste nummer feestelijk voor te stellen organiseert Filmmagie op 7 december (om 19u07) in De Cinema in Antwerpen een speciale vertoning op 35mm van Ingmar Bergmans klassieker The Seventh Seal. Vooraf duiken we via een video-essay van David Gunzburg de filmgeschiedenis in op zoek naar het getal zeven, van zeven dwergen tot licensed to kill 007 en veel meer.

Voor de toekomst heeft Filmmagie zowaar zeven ambities. We willen de vinger aan de pols blijven houden bij de filmcultuur, een wezenlijk onderdeel van onze maatschappij. We zullen filmkritiek beoefenen die staat voor culturele dialoog en die oog heeft voor nieuwe en bestaande vormen en verhalen. We blijven de brug slaan tussen internationaal en lokaal, van festivals wereldwijd tot filmclubs over heel Vlaanderen. We willen ook onze tijdschriften vanaf januari 1956 tot vandaag digitaal beschikbaar maken. Om verder de connectie tussen verleden en toekomst te voeden blijven we ook een platform waar jonge auteurs op de schouders van voorgangers hun plaats kunnen vinden. Dit alles onafhankelijk van commerciële druk. En, tot slot, blijven we boven alles houden van film.

Bestel de speciale editie met een mailtje naar info@filmmagie.be. Een nummer kost 7 euro. De verzendkosten zijn voor ons. Werkten mee: Hugo Bernaers, Karina Beumer, Oana Bogdan & Leo Van Broeck, Michaël Borremans, Karolien Chromiak, Inge Coolsaet, Karel Deburchgrave, Gorik de Henau, Robbe De Hert, Ivo De Kock, Aminata Demba, Matthijs de Ridder, Bram De Sutter, Marjolijn Dijkman, Dušica Dražić & Wim Janssen, Gert Hermans, Judith Hoorens, Kristof Hoornaert, Jhk Architecten, Peter Krüger, Memymom, Philip Metten, Dirk Michiels, Juanita Onzaga, Imge & Sine Özbilge, Bülent Öztürk, Laure Prouvost, Freddy Sartor, Hanne Schelstraete, Mik Torfs, Rinus Van de Velde, Sarah Vanagt, Ilse Van Baelen en Ellen Vermeulen. 

Geschreven door FILMMAGIE
 
onomatopee