Filmmakers at Risk eist vrijlating Egyptische filmproducent

Op initiatief van Filmmakers at Risk heeft een groep festivals en andere filminstituten de onmiddellijke vrijlating geëist van Moataz Abdelwahab. Zijn gevangenschap kadert in het Egyptische dictatoriale regime onder Abdel Fattah el-Sisi.

De Egyptische producent wordt beschuldigd van “samenwerking met een terroristische organisatie” en “het verspreiden van fake news”. Volgens niet nader genoemde juridische experts zijn de beschuldigingen gebaseerd op valse en gefabriceerde klachten. Filmmakers at Risk meent dat zijn opsluiting in verband staat met de culturele documentaires die hij produceerde en verkocht aan Al Jazeera Documentary Channel.

Sinds president Abdel Fattah el-Sisi in 2013 aan de macht kwam, treedt hij streng op tegen de oppositie en tegen onafhankelijke media. De journalist Haisam Hasan Mahgoub, ook werkzaam voor Al Jazeera, wordt van exact dezelfde feiten beschuldigd als Abdelwahab. Het Committee to Protect Journalists (CPJ) eist ook zijn vrijlating. Het is moeilijk de vinger te plaatsen op wat de overheid precies als kritiek percipieert. In een persbericht meldt Filmmakers at Risk dat de documentaires van Abdelwahab “geen politieke visies dragen”. Naast die documentaires coproduceert hij ook WHEN WE’RE BORN (2019) van Tamer Izzat, een fictiefilm over de levens en carrières van late twintigers die meer dan tien jaar kostte om te worden gerealiseerd en die tot stand kwam zonder overheidssteun. De regisseur neemt geen politiek standpunt in, maar onvermijdelijk sijpelen de gevolgen van de Egyptische Crisis (2011-2014, volgend op de Arabische Lente) door in de levens van de hoofdpersonages. Egypte bevindt zich nog steeds in een economische crisis. In september 2019 waren er voor het laatst protesten tegen het regime.

WHEN WE’RE BORN was nog niet te zien in België. Een vertoning stond gepland op het afgelaste Arab Film Festival in Rotterdam. Opvallend genoeg won de film de prijs voor Beste Film op het Egyptian Film Society Festival, dat gefinancierd wordt door de Egyptische overheid.

Filmmakers at Risk is een gedeelde inspanning van het documentairefestival IDFA, het internationale filmfestival van Rotterdam en de European Film Academy om vervolgde filmmakers te steunen. Dat begon in 2018, toen Oekraïens regisseur en activist Oleg Sentsov (Gamer, 2011) in een Russische gevangenis in hongerstaking ging. Hij werd in 2014 veroordeeld voor terrorisme vanwege zijn politiek getinte films. In september 2019 kwam hij vrij. De beweging riep ook op voor de steun van Mohammad Rasoulof, van onder meer A Man of Integrity uit 2017 (zie ons eerdere nieuwsbericht). Filmmakers at Risk maakt bewust, schrijft brieven en mobiliseert de sector.

Beeld: Moataz Abdelwahab (© Team One Productions)

Geschreven door CHARLOTTE TIMMERMANS
 
onomatopee