Ga eens naar de film voor vijf euro, of ga vijf keer

Slechts vijf euro vijftig voor een bioscoopfilm, en even weinig voor een unieke avant-première. Tijdens de BNP Paribas Fortis Film Days ga je van 22 tot 25 september goedkoop naar de cinema in verschillende zalen over heel België. Kijk er een of kijk er vijf, want uit deze vijf filmtips valt niet te kiezen.

ONCE UPON A TIME IN… HOLLYWOOD, Quentin Tarantino

“Zijn trip down Hollywood’s memory lanezit boordevol verwijzingen en knipogen; het L.A. van vijftig jaar geleden brengt hij met bravoure en veel humor terug tot leven. Ondertussen acteren DiCaprio en Pitt allebei met een buik vol goesting en een klasse die je van A-acteurs verwacht. Al is het Margot Robbie die als Sharon Tate de rode draad en onfortuinlijke red herring in de film vormt.”

PARASITE, Bong Joon-ho

“PARASITE schept een microkosmos waarin zogenaamde mislukkelingen en succesnummers elkaar treffen. Ze overschrijden elkaars grenzen en de polarisering loopt uit de hand. Bezitsdrang leidt tot buitensporig geweld. Het antwoord op dit conflict vindt PARASITE in solidariteit. Met een flinke dosis stijl en satire is Bongs parabel over falen en succes een ware filmische triomf.”

AD ASTRA, James Gray

“Wie een heroïsch epos in de trant van Star Wars verwacht, is eraan voor de moeite. Simpele zwart-wittegenstellingen zijn niet aan Gray besteed. Hij kondigde AD ASTRA aan als een poging tot de meest realistische benadering van ruimtereizen ooit gefilmd. Cameraman Hoyte van Hoytema verkende de ruimte al in Interstellar en torst de nodige technische bagage mee. Dat levert bloedmooie shots op. De uitmuntende acteerprestaties doen de rest.”

BACURAU, Juliano Dornelles & Kleber Mendoça Filho (avant-première op 22 september)

“Mendoça Filho en Dornelles willen wegblijven van de representatie van bevolkingsgroepen in verre, onherbergzame regio’s als ‘eenvoudig’ en ‘exotisch’. In genrecinema zien ze een vluchtroute weg van zulke kwalijke stereotypes. Dat uitgangspunt hebben ze aangevuld met allerlei referenties aan de Braziliaanse politieke situatie in heden en verleden.” (Bjorn Gabriels in FM 697)

HIERNAMAALS, Willem Bosch (avant-première op 25 september)

“Slim, fris en heel volwassen gemaakt − op momenten misschien wat té volwassen (want: zowat de hele film lang zie je glazen alcohol passeren). Voor ondergetekende alvast de beste Nederlandstalige jeugdfilm uit 2019.” (Sarah Skoric in FM 698)

Meer info

Beeld: Bacurau

Geschreven door HANNE SCHELSTRAETE
 
onomatopee