Gastvedette Terry Gilliam opent 30ste BIFFF

Terry Gilliam (foto), de Britse fantast, was gisterenavond ontegensprekelijk de gastvedette op de 30ste editie van het Festival van de Fantastische Film in Brussel. Niet alleen kreeg de filmer een staande ovatie van het publiek, hij werd ook toegelaten tot de Orde van de Raaf en hij zong even een zelf geschreven song - op vraag van het publiek, een traditie op het festival. Gilliam kwam er zijn in het Italiaanse Napels opgenomen pracht van een kortfilm voorstellen: THE (W)HOL(L)Y FAMILY.

Na de openingsfilm, THE RAVEN, beantwoordde Terry ‘Monty Python’ Gilliam, maker van even fantastische als avontuurlijke films zoals Brazil, 12 Monkeys en The Imaginarium of Docor Parnassus, gewillig een uur lang vragen uit het publiek. Hij deed dat erg gevat en kleurrijk. En vertelde vrijuit over zijn werk. Bovendien was hij onder meer zeer kritisch t.o.v. 3D en had hij zijn bekomst van de studio’s in Hollywood die altijd voor het gemakkelijkste gaan. Over zijn toekomstplannen bleef hij veeleer vaag ‘want die komen zelden uit’. Daarna zette hij nog tot lang na middernacht handtekeningen en voerde gesprekjes met talloze fans.

Eerder op de avond had actrice Barbara Steel het festival officieel geopend.

Een van de grote namen die nog wordt verwacht is die van William Friedkin die zijn nieuwste film KILLER JOE komt voorstellen. Het festival duurt nog tot 17 april.

Geschreven door FREDDY SARTOR
 
onomatopee