Geen eerste International Film Festival Antwerpen

Journalisten en professionals keken uit naar een “exclusief kennismakingsmoment met het International Film Festival Antwerpen”, maar kregen in de plaats het nieuws dat de scheepsdoop van iffa. nog minstens een jaar op zich zal laten wachten.

De behoorlijk ambitieuze plannen leken nochtans klaar te liggen. Afgelopen zomer kondigden Bart Vandesompele, marketeer en voormalig algemeen directeur van Film Fest Gent, en Ben Geysen, ondernemer en filminvesteerder, een nieuw festival in Antwerpen aan. Het kersverse iffa. zou in samenwerking met het theater Arenberg en andere lokale spelers tussen 10 en 15 maart 2020 “Antwerpen verder op de kaart zetten als filmstad (…) naar het evenbeeld van zijn bewoners: zelfzeker, eigenzinnig maar open en respectvol en met een plekje voor iedereen”. Zo’n vijftig vertoningen met telkens tweehonderd bezoekers moesten 40.000 filmliefhebbers naar diverse Antwerpse zalen lokken. Die aspiratie blijft nu zeker een jaar langer in een droogdok staan.

In een persbericht licht Vandesompele de beslissing toe: “Na rijp beraad en overleg met alle betrokkenen en reeds bestaande partners heeft iffa. besloten de editie 2020 uit te stellen. De voorbereidingen waren volop aan de gang, maar in het huidige klimaat bij bedrijven en overheden is het geen evidentie om vertrouwen op te bouwen. De onzekerheid die momenteel heerst inzake cultuur heeft ook druk gezet op ons dossier bij het stadsmarketingfonds. iffa. kreeg eind vorige week het bericht dat het Antwerpse college het positieve advies van de jury van het stadsmarketingfonds niet gaat volgen en dat er dus geen financiële steun komt.” Collega Geysen stipt nog aan: “De tijd is te kort om in de privésector naar compensatie te zoeken voor het wegvallen van deze stedelijke subsidie (van 125.000 euro, nvdr).”

Focus op jeugd?

Cultuurschepen Nabilla Ait-Daoud van N-VA vertelde via haar woordvoerder aan Focus Knack dat “een extra klassiek filmfestival, naast de andere festivals die Vlaanderen al heeft, niet voldoende bijdraagt aan de onderscheidende uitstraling van de stad”. In haar bestuursverklaring eind 2018 had de Antwerpse gemeenteraad al aangegeven te willen inzetten op de jeugdfilm: “De stad onderzoekt de mogelijkheden om een onderscheidend Antwerps jeugdfilmfestival op te starten.” Dat nieuws klonk distributeur en festivalorganisator van jeugdfilms JEF toen als muziek in de oren. Ook al zou ‘opstarten’ dan voortzetten betekenen.

De volgende editie van het JEF festival, met Antwerpen als hoofdplek maar activiteiten op diverse plekken in Vlaanderen, staat gepland van 15 februari tot 1 maart 2020. Is het dan niet vreemd dat iffa. – in de hoop het bestuurscollege op het Schoon Verdiep te behagen – tot twintig procent jeugdfilms wilde programmeren op een festival nauwelijks een week later? Hoe dan ook bleek het schepencollege niet warm te krijgen voor het nieuwe project.

Uitstel geen afstel

Organisatoren Vandesompele en Geysen benadrukken hun plannen nog te willen uitvoeren. “We blijven er rotsvast van overtuigd dat er plaats is in Antwerpen voor een filmfestival. Maar met een sector cultuur die nu zijn tweede en derde adem zoekt, was iets nieuws opstarten nu te moeilijk. De timing zat nu niet goed.” Het blijft nog altijd de bedoeling om nationale en internationale topfilms naar Antwerpen te halen en “verscheidenheid en openheid in het huidige filmaanbod centraal te zetten”. Al zal dat niet voor meteen zijn: “Er wordt nu gemikt op een eerste editie ten vroegste voorjaar 2021.”

Op zijn website pronkt het festival nog altijd met de DIVA’s, “de eerste internationale filmprijzen voor diversiteit in de audiovisuele sector”. De oproep naar eerste en tweede films voor de geplande competitie met nieuwe regisseurs staat nog online, maar is niet langer actief. De doelen blijven wel behouden. Het International Film Festival Antwerpen wil laagdrempelig zijn en verbindend werken. “Iedereen die een beetje van film houdt, moet er zijn gading vinden.” Al zal dat dus ten vroegste in het voorjaar van 2021 zijn.

Beeld: stadhuis Antwerpen © Fred Romero

Geschreven door BJORN GABRIELS
 
onomatopee