Ghostland opent BIFFF 2018

Liefhebbers van fantasy, gore, sciencefiction en thrillers kunnen hun hart ophalen. Of het uit hun borstkas gerukt voelen. Want voor de 36ste keer gaat het Brusselse Internationaal Festival van de Fantastische Film, ook wel bekend als BIFFF, van start. Naast een selectie van een 100-tal films kan je van 3 tot 15 april ook genieten van tentoonstellingen, markten en een vampierenbal.

BIFFF opent met GHOSTLAND van Pascal Laugier. Zoals in zijn bloederige debuutfilm Martyrs, waarmee hij het genre martelporno naar ongekende hoogte bracht, toont hij in zijn nieuwste slasherfilm twee jonge vrouwen die onderworpen worden aan mentaal en fysiek misbruik.

Diezelfde avond zal ook MARROWBONE van Sergio G. Sanchez te zien zijn. Net zoals GHOSTLAND speelt het verhaal zich af in een groot afgelegen huis, waar het gezin Marrowbone verblijft na het overlijden van hun moeder. Terwijl de problemen zich opstapelen, zo tracht Jack, de oudste van de vier kinderen de voogdij over zijn broer en zussen te krijgen, blijkt dat ze niet alleen zijn in het huis.

Dat het festival, met sinds enkele jaren Bozar als vaste stek, een succes is bleek al uit eerdere edities en uit de inzendingen. Van de 2000 ingezonden films werden 104 films en 50 kortfilms geselecteerd. Naast 35 debuten zijn er ook films te zien van meer ervaren rotten in het vak als Ryuhei Kitamura, John Cameron Mitchell, Paco Plaza, Lloyd Kaufman, Xavier Gens, Kiyoshi Kurosawa en Kim Ki-duk.

De films van die laatste vinden een vaste stek op het BIFFF, ook nu de regisseur in opspraak is geraakt en beschuldigd wordt van seksueel misbruik. HUMAN, SPACE, TIME AND HUMAN, zijn donkere allegorie over het menselijk bestaan, ging eerder dit jaar in wereldpremière op het festival van Berlijn.

Zoals gewoonlijk nodigt het festival een hele stoet gasten uit, onder hen Julia Ducournau (Grave), de Belgische zangeres-actrice Stéphanie Crayencour en de Franse acteur Laurent Lucas, die deel uitmaken van de internationale jury, dit jaar voorgezeten door opperhoofd van de goedkope horror Lloyd Kaufman.

Hoogtepunt van het BIFFF dit jaar is de masterclass met Guillermo del Toro in Bozar onder leiding van filmmakers Fabrice du Welz en Jonas Govaerts. Een paar uur na de aankondiging ervan waren alle plaatsen al verkocht. Tijdens de masterclass geeft Del Toro je een kijk in zijn leven en zijn creatieproces. Daarnaast vervoegt hij, in navolging van onder anderen de Zuid-Koreaanse filmer Park Chan-wook (Oldboy, Stoker, The Handmaiden), de Orde van de Ridders van de Raaf.

Enkele films uit het aanbod die de moeite lijken: het op feiten gebaseerde JUNGLE van Greg McLean, met Daniel Radcliffe als de in het Boliviaanse regenwoud gestrande avonturier Yossi Ghinsberg. Waar Radcliffe vorig jaar een flatulerend lijk speelde in Swiss Army Man is hij nu tenminste levend. Hij vertrekt solo op een wereldreis waarbij hij alles achterlaat, maar op een trektocht door Bolivia loopt alles mis.

In de humoristische film CANNIBALS AND CARPET FITTERS van James Bushe zien we hoe een groep tapijtleggers in de val wordt gelokt door een familie kannibalen. In HOW TO TALK TO GIRLS AT PARTIES van John Cameron Mitchell (Rabbit Hole), gebaseerd op een kortverhaal uit 2006 van de schrijver en graphic novelist Neil Gaiman, zien we aliens op een intergalactische schoolreis. De absurde romantische komedie met Nicole Kidman en Elle Fanning ging in wereldpremière in Cannes,

Om de paasvakantie af te sluiten vertoont BIFFF voor de jongste kijkers en hun ouders THE INCREDIBLE STORY OF THE GIANT PEAR van Amalie Naesby Fick, Jorgen Lerdam en Philip Einstein Lipski, waarbij alle kinderen op het einde van de film een verrassingspakket ontvangen.

BIFFF-bezoekers kunnen niet alleen genieten van films, maar ook van randanimaties, tentoonstellingen, het vampierenbal, etc.

Alle informatie en het volledige programma vind je op www.bifff.net.

BEELD: GHOSTLAND

Geschreven door KAAT MONSIEUR
 
onomatopee