Girl valt in de prijzen op de Ensors

Twee jaar op rij klonk de loftrompet op de Ensors voor Lukas Dhonts geliefde bioscoopmeisje. Waar GIRL vorig jaar enkel genomineerd was voor Beste Debuut, werd hij nu ‘gepromoveerd’ tot de categorie voor Beste Film. Nadat de Franstalig-Belgische filmprijzen Les Magritte GIRL ook al lauwerde in februari, konden ook de Vlaamse film- en televisieprijzen niet achterblijven.

Lukas Dhont mag alweer op zoek naar vrije plaatsen in zijn rijkgevulde trofeeënkast (zie Cannes, BFI Londen, Zürich). Ook zijn crew, tot de production designers toe, werd bekroond. Dat GIRL een van de negen nominaties niet verzilverde, is louter te wijten aan de dubbele nominatie in de Acteurscategorie. De Ensor ging naar de Brusselse danser-acteur Victor Polster, niet naar de Fransman Arieh Worthalter, die zijn vader speelt. Ruth Beeckmans, die we vooral kennen van komedies (series Safety First en Wat als?), kreeg de prijs voor Beste Actrice Film voor haar rol van escorte in het drama TRIO, opgenomen in één long take. Het initiatief van deze theateradaptatie – de acteurs van het stuk nemen zelf spel en regie in handen om er een film van te maken – werd door de recensent van Filmmagie toegejuicht, de uitwerking ervan minder. 

Nieuw op deze tiende editie van de Ensors, uitgereikt aan het slot van Filmfestival Oostende, is de prijs voor Beste Tv-documentaire (voor de canvasproductie KINDEREN VAN DE KOLONIE) en een grote in plaats van de drie prijzen (Fictie, Animatie en Cinematografie) voor Beste Kortfilm (PROVENCE). PROVENCE won al verschillende andere prijzen op Belgische festivals, net als CE MAGNIFIQUE GÂTEAU! (Beste Animatiefilm). De Ensors onderscheiden zich dan ook eerder doordat ze ook aandacht schenken aan Vlaamse televisieseries. Woestijnvisproductie DE DAG is de grote winnaar: Beste Serie, Regie (Gilles Coulier en Dries Vos) én Scenario (Julie Mahieu en Jonas Geirnaert). STUDIO TARARA, een tragikomische VTM-serie over een fictieve VTM-serie uit de jaren 90, zag zijn acteertalent bekroond (Peter Van den Begin en Janne Desmet).

Tot slot werd de status van Stijn Coninx NIET SCHIETEN, de emotionele verfilming van het nationale bende van Nijvel-trauma, officieel gemaakt met een trofee voor Beste Box Office en de publieksprijs van de Telenetkijker. (begin maart 2019 stonden er 400 000 bezoekers op de tellers. Een flink aantal, maar in verhouding met Loft (lonely on the top met 1.194.434 bezoekers) en Coninx’ Koko Flanel (1.082.000) relatief weinig.

Palmares

Beste Film: GIRL van Lukas Dhont
Beste Regie Film: Lukas Dhont (GIRL)
Beste Scenario Film: Lukas Dhont en Angelo Tijssens (GIRL)
Beste Acteur Film: Victor Polster (GIRL)
Beste Actrice Film: Ruth Beeckmans (TRIO)
Beste Director of Photography Film: Frank van den Eeden (GIRL)
Beste Production Design Film: Michelle Beeckman, Catherine Van Bree en Philippe Bertin (GIRL)
Beste Muziek: Valentin Hadjadj (GIRL)
Beste Montage: Alain Dessauvage (GIRL)
Beste Documentaire Film: ADEMLOOS van Daniel Lambo
Beste Animatiefilm: CE MAGNIFIQUE GÂTEAU! van Marc James Roels en Emma De Swaef
Beste Jeugdfilm:BINTI van Frederike Migom
Beste TV-serie: DE DAG
Beste Scenario TV: Jonas Geirnaert en Julie Mahieu (DE DAG)
Beste Regie TV: Gilles Coulier en Dries Vos (DE DAG)
Beste Acteur TV: Peter Van den Begin (STUDIO TARARA)
Beste Actrice TV: Janne Desmet (STUDIO TARARA)
Beste Documentaire TV: KINDEREN VAN DE KOLONIE
Beste Kortfilm: PROVENCE van Kato De Boeck
Beste Coproductie: NOS BATAILLES van Guillaume Senez
Beste Box Office: NIET SCHIETEN van Stijn Coninx
Prijs van de Telenet Kijker: NIET SCHIETEN
Albert Bert-prijs voor Internationale Doorbraak: Hans Herbots

Beeld: Affichebeeld van GIRL door Kris Dewitte

Geschreven door CHARLOTTE TIMMERMANS
 
onomatopee