Godard-portret wint Beste Film in LOOK!-competitie Oostende

Waar het Film Fest Gent bekend staat om haar focus op filmmuziek, focust de LOOK!-competitie van Filmfestival Oostende op cinematografie en production design. De prijzen werden afgelopen vrijdag uitgereikt door een internationale jury voorgezeten door Wim Opbrouck.

Aan de LOOK!-competitie namen negen Europese films deel, geselecteerd vanwege hun cinematografische kwaliteiten. In tegenstelling tot de Ensors wordt in deze competitie maar één hoofdprijs uitgereikt, die voor Beste Film. De internationale jury, waarin onder meer Dominique Deruddere en Wim Opbrouck zetelden, koos voor LE REDOUTABLE van Michel Hazanavicius (Oscarwinnaar voor The Artist), met de volgende motivatie: “LE REDOUTABLE is een weerspiegeling van een écht en eerlijk geloof in de kunst. Het is uitzonderlijk dat een film met zoveel humor een internationale competitie wint maar de humor is perfect gedoseerd. Je voelt de hand van een regisseur met veel vakmanschap. De film heeft een fantastische LOOK! en is voor ons dus de onbetwiste winnaar." LE REDOUTABLE is een portret van het persoonlijke leven van icoon-filmmaker Jean-Luc Godard, hier neergezet door Louis Garrel, zoon van Philippe, een sterkhouder van de Franse post-nouvelle vague. Gorik de Henau schreef over de film het volgende in Filmmagie september: "Hazanavicius kent het werk van JLG duidelijk goed en heeft zich zijn stijl uit die periode helemaal eigen gemaakt. Denk daarbij aan de hoofdstukken met tussentitels, de Mondriaan-kleurtjes en de lang aangehouden zijwaartse tracking shots." LE REDOUTABLE loopt momenteel in de zalen.

Naast de prijs voor de Beste Film zijn er in de LOOK!-competitie nog enkele speciale vermeldingen. Beste Production Design ging naar de Russisch-Franse coproductie LOVELESS, waarmee regisseur Andrej Zvjagintsev (Leviathan, Elena) een hedendaagse versie wou maken van Ingmar Bergmans Scènes uit een huwelijk. De motivatie van de jury: “De volledige setting van LOVELESS voelt zeer natuurlijk aan. Er werd veel aandacht besteed aan accuraatheid en esthetiek. De locaties zijn perfect gekozen met het verlaten fabriekspand als ultieme sfeervolle locatie. Alle interieurs zijn een waarheidsgetrouwe weergave van de Russische middenklasse. De consistentie in de stijl van de film voelt aan alsof je een schilderij binnen komt en er twee uur in verblijft." Wie zelf benieuwd is naar de film krijgt vanaf 27 september de kans hem in de bioscoop te bekijken. Ook de cinematografie van JUPITER'S MOON (release 22 november) kreeg in de LOOK!-competitie een speciale vermelding.

In de Taste of Europe-competitie kwamen kleinere, meer onbekende films aan bod. Winnaar is THE CONSTITUTION van Rajko Grlić uit Kroatië. De film kwam in oktober 2016 uit in Kroatië, maar het is onwaarschijnlijk dat hij nog een Belgische release zal krijgen. Binnen dezelfde competitie gaf ook de Unie van de Filmkritiek een prijs weg. Zij verkozen DARK FORTUNE van Zwitserse regisseur en schrijver Stefan Haupt tot Beste Film. Ook deze film zal voorlopig niet in België te zien zijn.

Beeld: Le redoutable

Geschreven door CHARLOTTE TIMMERMANS
 
onomatopee