Golden Globes 2017

Gisterenavond werden in 25 categorieën (14 voor film, 11 voor televisie) de Golden Globes uitgereikt door de pers, meer bepaald door de Hollywood Foreign Press Association. Eind februari worden de Oscars uitgereikt door spelers binnen de filmsector, van acteurs tot regisseurs tot scenaristen.

Bekroond tot Beste Dramafilm is Moonlight (Barry Jenkins), die in België op 1 februari door KFD wordt uitgebracht. Winnaar in de categorie Musical of Komedie werd, zoals voorspeld, de musical La La Land van Damien Chazelle, in de zalen vanaf 25 januari. "Behalve ontwapenend is Chazelles derde film ook virtuoos, doordacht, perfect getimed en heel wat sprankelender dan de doorsnee openingsdans (...) Chazelle spreidt een filmkennis en -inzicht tentoon waar oudere en rijpere collega's een puntje aan kunnen zuigen." (Mik Torfs, FM 671) De film kreeg verder de prijzen voor Beste Acteur en Actrice in een Musical of Komedie, Beste Regie, Beste Scenario, Beste Song ('City of Stars') en Beste Soundtrack. Over die soundtrack schreven we in het januarinummer: "In het werk van Damien Chazelle (Whiplash) speelt muziek een belangrijke rol, ook in de plot. (...) Justin Hurwitz, die ook al betrokken was bij de vorige films van Chazelle, schreef samen met Broadway-componisten Benj Pasek en Justin Paul en aantal liedjes in de stijl van de jaren veertig en vijftig (lees: zonder elektronische instrumenten), maar zorgt er wel voor om die ook eigentijds genoeg te laten klinken. (...) Aangezien La La Land een beroep doet op acteurs zonder professionele zangervaring, wordt er niet zoveel gezongen als in een traditionele musical." (Rutger Penne, FM 671)

Winnares van de Golden Globe voor Beste Actrice in een Dramafilm is Isabelle Huppert in Elle (Paul Verhoeven) - ook Beste Anderstalige Film. We publiceerden bij de release van de film (mei 2016, FM 665) een portret van haar. “Hupperts techniek om de innerlijke diepte van deze personages te evoceren is heel persoonlijk. Met groot introspectief vermogen neemt ze hun gedachten, fantasieën of motieven in haar spel op en verwerkt eigen associaties in haar personages. Haar films laten je naar binnen kijken zoals schilderijen dat doen, zelfbeschouwend en stil.” Mik Torfs schreef in zijn recensie van Elle: "Verhoeven heeft de plaats van het sensuele in het leven van mensen altijd ernstig genomen en nu hij het smeuïge verenigt met het doordachte en doorleefde, komt hij bijzonder sterk uit de hoek. Dat is niet weinig aan zijn hoofdactrice Isabelle Huppert te danken. Met klasse en intensiteit graaft ze ongemakkelijk diep in haar personage, een krachtige vrouw die zichzelf dreigt te overschatten in het verwerken van haar trauma’s en die nog een stuk complexer in elkaar zit dan Erika - La pianiste - Kohut." Beste Acteur in dezelfde categorie is Casey Affleck in het familiedrama Manchester by the Sea (Kenneth Lonergan), in België net als La La Land te bekijken vanaf 25 januari.

Onze recensie van Nocturnal Animals (Tom Ford) stipte het al aan: "Ook de Brit Aaron Taylor Johnson (Kick-Ass, Anna Karenina) is als de psychopaat Ray misschien wat vreemd maar wel uitstekend gecast." (Evelien van Vessem, FM 671) Hij krijgt voor die rol de Golden Globe voor Beste Mannelijke Bijrol. Nocturnal Animals was ook genomineerd voor Beste Scenario en Regie, prijzen die naar La La Land gingen. De Beste Vrouwelijke Bijrol "in any Motion Picture" ging naar Viola Davis in Fences (met en van Denzel Washington).

De Golden Globes hebben ook veel aandacht voor televisie. Er wordt in de categorieën een onderscheid gemaakt tussen enerzijds televisieseries en anderzijds televisiefilm (er werden er een aantal genomineerd, maar de series wonnen alles) of miniseries. Beste Televisieserie is The Crown (Peter Morgan), over de vroege heerschappij van koningin Elizabeth II van Engeland. Beste Miniserie (eigenlijk een seizoen van de true crime-serie American Crime Story) is The People v. O.J. Simpson: American Crime Story van Scott Alexander en Larry Karaszewski. Het is een verfilming van de zaak rond de bekende football-speler en acteur O.J. Simpson (gespeeld door Cuba Gooding Jr), die in 2008 veroordeeld werd voor de dubbele moord op zijn ex-vrouw Nicole Brown Simpson en een vriend van haar, Ron Goldman.

Drie acteurs in de miniserie The Night Manager werden bekroond voor hun rollen: Tom Hiddleston, Hugh Laurie en Olivia Colman. "De zesdelige minireeks is integraal geregisseerd door de Deense cineaste Susanne Bier, die eerder films zoals Brothers (2004), Hollywoodsof Things We Lost in the Fire (2007) en de met een Oscar voor Beste Niet-Engelstalige Film bekroonde In a Better World (2010) op haar actief mocht schrijven. Bier, die voor THE NIGHT MANAGER is bekroond met een Emmy voor Beste Regie in een Miniserie, slaagt erin om de spanning bijwijlen door de kelen te laten gieren. Ze toont zich een gedreven vakvrouw die het labyrint van John Le Carré helder aan de kijker presenteert. Anderzijds is THE NIGHT MANAGER ook niet veel meer dan dat: goedgemaakt vakmanschap." (Niels Laveren, FM 671)

Geschreven door CHARLOTTE TIMMERMANS