Gouden Leeuw voor Pieta van Zuid-Koreaan Kim Ki-duk

De Zuid-Koreaanse filmer Kim Ki-duk (foto) heeft met PIETA de Gouden Leeuw in de wacht gesleept op de 69ste editie van het Filmfestival van Venetië. “De Koreaanse filmer Ki-duk vertelt op een intense manier in zijn achttiende film PIETA de wedergeboorte van een jonge kerel die de huurgelden van slechte betalers moet gaan ophalen en daarvoor een even harteloze als meedogenloze methode hanteert. Tot hij op een dag gevolgd wordt door een vrouw van weinig woorden die beweert zijn moeder te zijn. Altijd opnieuw weet Kim Ki-duk een eigentijdse thematiek vrij verrassend aan te pakken en in te kleden.” berichtte hoofdredacteur Freddy Sartor eerder.

Er was heel wat commotie rond de winst van PIETA. De jury wilde de hoofdprijs volgens verschillende bronnen immers geven aan THE MASTER van Paul Thomas Anderson, maar de regels van het festival verboden dat. THE MASTER sleepte immers al twee andere belangrijke prijzen in de wacht. Zo ging de prijs voor de beste acteur ex aequo naar Joaquin Phoenix en Philip Seymour Hoffman voor hun indrukwekkende prestatie en werd Anderson ook gelauwerd als beste regisseur. Volgens de regels van het Filmfestival van Venetië kan een film slechts twee grote prijzen winnen. Beste actrice werd Hadas Yaron die schitterde in de Israëlische prent FILL THE VOID.

Verder gingen er nog prijzen naar PARADISE: FAITH van Ulrich Seidl (Speciale Prijs van de Jury), de Fransman Olivier Assayas kreeg de scenarioprijs voor APRES MAI en E STATO IL FIGLIO van de Italiaanse filmer Daniele Cipri kreeg de prijs voor Beste Cinematografie.

Voorzitter van de 69ste editie was de Amerikaanse cineast Michael Mann. Alberto Barrera keerde terug naar het festival als artistiek directeur. Achttien films streden mee in competitie.

Alle (competitie)winnaars nog eens op een rijtje:

Gouden Leeuw voor beste film: Pieta - Kim Ki-duk
Coppa Volpi voor beste acteur: Philip Seymour Hoffman en Joaquin Phoenix (The Master)
Coppa Volpi voor beste actrice: Hadas Yaron (Fill the void)
Zilveren Leeuw voor beste regisseur: Paul Thomas Anderson (The Master)
Speciale Prijs van de Jury: Paradise: Faith - Ulrich Seidl
Beste scenario: Apres Mai - Olivier Assayas (Fra)
Beste cinematografie: E' stato il figlio - Daniele Cipri (Ita)

Daarnaast ging de Fipresci prijs, wat de prijs van de internationale filmkritiek is, naar THE MASTER. De Fipresci prijs wordt gezien als een belangrijke graadmeter.

HET VIJFDE SEIZOEN viel in de competitie dan wel niet in de prijzen, TANGO LIBRE van de Belgische cineast Frédéric Fonteyne kaapte in de Orizzonti-nevencompetitie wel de Speciale Prijs van de Jury weg.

Geschreven door NIELS LAVEREN