Gravity grote slokop tijdens 86ste Oscars

Steve McQueens 12 YEARS A SLAVE – hij maakte zijn favorietenrol helemaal waar dus - mocht de meest prestigieuze Oscar voor Beste Film in ontvangst nemen en kreeg tevens de Oscar voor Beste Bewerkte Scenario en niet te vergeten Lupita Nyong’o’s Oscar voor Beste Vrouwelijke Bijrol. Nyong’o, buiten zinnen van vreugde, zette een emotionele speech neer. Ze is nog maar maar de zesde gekleurde actrice in de geschiedenis van de Oscars die deze prijs toebedeeld krijgt. Zo had de, in Kenia opgegroeide, actrice het over acceptatie, de mogelijkheden voor de volgende generaties van acteurs, en dromen die, ongeacht hun afkomst, altijd gedroomd kunnen worden. Nederland mag met deze bekroning terecht ook wel een beetje tevreden zijn. Steven McQueen woont een half jaar in Amsterdam en is getrouwd met een Nederlandse (film)journaliste die hem trouwens attent had gemaakt op het boek dat hij zo succesvol verfilmde.

Ondanks de stevige Vlaamse delegatie, filmpers incluis, dito investeringen en nog hogere verwachtingen kon THE BROKEN CIRCLE BREAKDOWN de gedoodverfde favoriet LA GRANDE BELLEZZA van Paolo Sorrentino niet kloppen. De Belgische eer werd gered door de korte Frans-Belgisch-Luxemburgse animatiefilm MR HUBLOT. De Belgische tekenaar Stéphane Halleux, die de personages creëerde, werd tijdens de uitreiking uitgebreid bedankt door regisseurs Laurent Witz & Alexandre Espigares. Eigenaardig toch wel dat Frankrijk de film als een pure Franse film beschouwde

Met Amerika’s meest geliefde talkshow host Ellen Degeneres, die, na 2007, voor de tweede maal de awardshow mocht presenteren, zat de sfeer er afgelopen zondagavond, in het Dolby Theatre in Los Angeles, alvast goed in.

Op kwantitatief vlak werd de beste film echter afgetroefd door GRAVITY (foto) van Alfonso Cuarón die maar liefst zeven van de tien nominaties wist te verzilveren, waaronder die van Beste Regisseur, Beste Montage, Beste Cinematografie en Beste Soundtrack. “Voor het overlevingsdrama in de ruimte leverde Steven Price trouwens pas zijn derde soundtrack in eigen naam af. De muziek zit ergens tussen soundscape en ambient, zonder uitgesproken melodieën en af en toe een iele stem of piano.” Aldus Gorik de Henau in FM #643.

Over de Oscar voor Beste Actrice werd in de wandelgangen gefluisterd dat die wel eens voor favoriet Judi Dench, die schitterende in PHILOMENA van Stephen Frears, weggelegd kon zijn. Toch draaide dat anders uit, want ook de Oscar kaapte Cate Blanchett weg dankzij haar rol als de beroerde Jasmine in BLUE JASMINE.
Spike Jonze, regisseur en schrijver van het heel ongewone HER, kreeg voor zijn sciencefiction romance zijn (allereerste) Oscar voor Beste Originele Scenario. Daarmee werd toch een van de vijf nominaties omgezet in een Oscar. En daarmee kwam ook een einde aan de discussie of (de stem van) Scarlett Johansson – in de film is zij alleen maar de stem van een stemcomputer - wel kon bekroond worden.

DALLAS BUYERS CLUB, zes maal genomineerd, maakte uiteindelijk drie Oscars buit. Matthew McConaughey mocht de prijs voor Beste Mannelijke Acteur in ontvangst nemen, Jared Leto die van Beste Mannelijke Bijrol. Leto bedankte zijn alleenstaande mama, die hij ook als plus one meebracht naar de uitreiking en vergat ook de penibele situatie van het Venezolaanse en Oekraïense volk niet. Niet alleen Leto’s mama was van de partij. Zo waren er nog enkele acteurs die hun succes met de belangrijkste vrouw in hun leven wilden delen. Onder andere Kate Winslet, Matthew McConaughey en Leonardo DiCaprio werden door mama lief vergezeld. DiCaprio, met vijf Oscarnominaties op zijn naam, waaronder de laatste twee voor Beste film (als producent) en Beste Mannelijke Acteur, beide voor THE WOLF OF WALL STREET, kwam alweer van een kale reis thuis. De film won geen enkele Oscar.

Opmerkelijk ook was dat de Oscar voor de korte documentaire THE LADY IN NUMBER 6: MUSIC SAVED MY LIFE ‘het onderwerp’ van de documentaire, namelijk de 110 jaar oude Joodse pianiste Alice Sommer enkele dagen voor de uitreiking zag sterven. De film was gebaseerd op haar leven, en dan vooral haar tweejarige verblijf in het concentratiekamp van het Tsjechische Terezin waar ze twee- à driemaal per week muziek speelde voor de ongelukkige, vaak ook doodzieke Joodse mensen die er gevangen zaten.

Vreemd genoeg kon er voor David O. Russels AMERICAN HUSTLE, eveneens voor tien Oscars genomineerd, geheel onverwacht, zelfs niet eentje af. Toch bleef hun aanwezigheid niet onopgemerkt want Jennifer Lawrence, genomineerd voor Beste Vrouwelijke Bijrol, ging, na haar val op de trappen van het podium vorig jaar, ook dit jaar onderuit. Ditmaal struikelde de jonge spring-in-‘t-veld over een kegeltje op de rode loper. Degeneres had haar leuke reactie klaar en stelde Lawrence gerust met de boodschap dat, in geval van een Oscar, zij het beeldje wel zouden komen brengen, om haar te vrijwaren van de, schijnbaar, gevaarlijke route naar het podium.

Palmares Oscars 2014

Beste film

12 YEARS A SLAVE

Beste regisseur

Alfonso Cuarón voor GRAVITY

Beste acteur

Matthew McConaughey in DALLAS BUYERS CLUB van Jean-Marc Vallée

Beste actrice

Cate Blanchett in BLUE JASMINE van Woody Allen

Beste mannelijke bijrol

Jared Leto in DALLAS BUYERS CLUB

Beste vrouwelijke bijrol

Lupita Nyong’o in 12 YEARS A SLAVE van Steve McQueen

Beste animatiefilm

FROZEN van Chris Buck & Jennifer LeeBeste niet-Engelstalige film 

LA GRANDE BELLEZZA van Paolo Sorrentino

Beste kortfilm

HELIUM van Anders Walter

Beste kortfilm (animatie)

MR HUBLOT van Laurent Witz & Alexandre Espigares

Beste documentaire

20 FEET FROM STARDOM van Morgan Neville

Beste documentaire (kort)

THE LADY IN NUMBER 6: MUSIC SAVED MY LIFE van Malcolm Clarke

Beste soundtrack

Steven Price voor GRAVITY

Beste song

‘Let It Go’, FROZEN

Cinematografie

Emmanuel Lubezki met GRAVITY

Beste originele scenario

Spike Jonze voor HERBeste bewerkte scenario

John Ridley voor 12 YEARS A SLAVE

Beste kostuums

THE GREAT GATSBY

Beste montage

GRAVITY

Beste make-up en kapsels

DALLAS BUYERS CLUB

Beste decors

THE GREAT GATSBY

Beste geluidsmixage

GRAVITY

Beste geluidsmontage

GRAVITY

Beste visuele effecten

GRAVITY

Geschreven door STEPHANIE CARACATSANIS
 
onomatopee