Het BIFFF editie 2016: een fantastische filmervaring

Elke jaar weer staat tijdens de paasvakantie het Brussels International Fantastic Film Festival (BIFFF) garant voor ambiance. Als geen ander filmfestival in België en omstreken. Twee weken lang wordt de Bozar bevolkt door de vreemdste, buiten- of bovenaardse wezens, en andere mythologische gedrochten. Het BIFFF brengt niet alleen een gruwelijk goed programma, de echte aantrekkingskracht zit hem in het aparte publiek, dat met de film meeleeft en/of op elk moment van commentaar voorziet.

Wie op typische bioscoopfilms hoopt, is eraan voor de moeite. Het gros van de vertoonde films heeft geen Belgische verdeler. Het feit dat het BIFFF focust op absurde sciencefiction-, horror-, fantasy- en cultfilms heeft daar ongetwijfeld mee te maken. De genrefilm heeft meer dan ooit een visie op onze maatschappij. Meer als klankbord voor de kwalen van de eenentwintigste eeuw. Een paar films richten zich op de ziekte van dit decennium: de burn-out. Anderen kun je dan weer lezen als ecologische zedenschetsen.

Openingsfilm MEN AND CHICKEN (zie foto) zet alvast de toon van deze editie. Deze geschifte komedie van Anders Thomas Jensen vertelt het verhaal van twee broers die meer willen weten over hun afkomst, maar daar al snel spijt zullen van krijgen… Exact tien jaar geleden won  Jensen met Adam’s Apples zowat alles wat er te winnen viel op het BIFFF. Het is ook uitkijken naar  de  drievoudige winnaar van de Gouden Raaf, Alex de la Iglesia die deze editie afsluit met zijn nieuwste MY BIG NIGHT, een hilarisch relaas van een op een nachtmerrie uitdraaiende tv-show.

Hoofdprijs van het festival is geen leeuw, palm of beer maar een raaf, nota bene het dier waarvan gedacht wordt dat het zich in bovenaardse kringen thuis voelt. Daarnaast zijn de Zilveren Mélièsprijs en de publieksprijs de belangrijkste onderscheidingen.

Horrorregisseur Rob Zombie komt zijn jongste slasherfilm THIRTY-ONE, met clowns in de hoofdrol, voorstellen (en een liedje zingen zoals het BIFFF-publiek van elke gast eist). Heb je het liever wat meer buitenaards, dan is ABSOLUTELY ANYTHING van Terry Jones meer iets voor jou, een sciencefictionfilm met Simon Pegg en de leden van Monthy Python als de stemmen van de aliens. Voorts nog de moeite is het klankexperiment AAAAAAH! , THE END van Guillaume Nicloux met Gérard Depardieu en THE UNJUST van de Koreaanse filmer Ryoo Seung-Wan, aan wie een retrospectieve is gewijd.

Maar het BIFFF is zoveel meer dan een filmfestival! Loop zelf als een zombie op de Zombifff Lympics. Zet je tanden in het 31ste Bal Der Vampieren, de dresscode is casual afgrijselijk en verminkt. Transformeer in een angstaanjagend en/of gekweld wezen op de Bodypainting Contest. Of leer hoe je met make-up de akeligste vleeswonden creëert op de Masterclass SFX Effecten. Fans van Cosplay vinden op het BIFFF zeker ook hun gading.

Elk jaar lokt het BIFFF meer dan 60.000 bezoekers, het profileert zich als een publieksfestival.  “Het BIFFF is een aanwinst voor de stad Brussel en de Bozar”, vertelde Philippe Close, de Brusselse schepen voor Toerisme, op de persconferentie.  “Het festival haalt alsmaar grotere producties binnen. En ook ons budget en ons publiek zijn mee gegroeid. Het genre durf je misschien niet openlijk de liefde te verklaren, maar je houdt er wel van.”

Het 34ste BIFFF vindt plaats van 29 maart tot en met 10 april 2016. Alle films worden vertoond in de drie zalen van het Paleis van Schone Kunsten in Brussel oftewel de Bozar. Meer informatie over de speeldata- en uren vind je op www.BIFFF.net

Geschreven door Savannah Geluykens en Dylan Vyncke 

Geschreven door