Het Europees Jeugdfilmfestival: Nederland scoort

De meeste kinderfilms in de bioscoop zijn studio100 producties of Disneyfilms terwijl goede Vlaamse jeugdfilms op één hand te tellen zijn. Er worden wel kwaliteitsvolle jeugdfilms gemaakt, maar zelden vinden ze de weg naar het grote publiek. Het Europese kinder-en-jeugdfilmfestival probeert daar tijdens de krokusvakantie verandering in te brengen en komt ook dit jaar weer naar Antwerpen en Brugge. In Antwerpen vindt het festival plaats van 18 tot 24 februari in cinema Zuid en het Ecohuis, in Brugge kan je terecht in cinema Lumière en in de Liberty. Het Jeugdfilmfestival brengt al 24 jaar films van de bovenste plank. Ze bieden ook talrijke workshops voor alle leeftijden aan. Eén van de activiteiten is LaboJeff, waar je zelf kan experimenteren in het JEFF audiovisueel laboratorium en je onder meer een eigen kortfilm kan maken.

Maar op het festival worden natuurlijk vooral veel films vertoond. Vooral Nederland is dit jaarzeer goed vertegenwoordigd. Een aanrader is de korte verbluffende animatiemusical “The Monster of Nix” van de Hollandse artiest Rosto. Een horrorsprookje over een monster dat het dorpje Nix teistert en de oma van de 10-jarige Willy ontvoert.Willy trekt ten strijde tegen het monster en komt onderweg vreemde creaturen tegen. Het is zeker geen doorsnee kinderfilm; Rosto creëerde een bizarre en angstaanjagende wereld. Toch zit er een vrolijke noot in de film die in contrast staat met Rosto zijn gewoonlijke sombere prenten. Een raadselachtig verhaal voor jong en oud.

Alvast twee aanraders uit het hele programma zijn de films “Bon Voyage”(foto) en “Blijf!”. Allebei zogenaamde Telefilms, Nederlandse speelfilms speciaal gemaakt voor de publieke omroep die eruit springen dankzij hun sociaal maatschappelijk thema. In “Blijf!”vlucht de jonge asielzoeker Milad weg met zijn vriendin omdat hij terug naar Iran moet. Regisseur Lourens Blok geeft zijn visie van de schrijnende asielproblematiek. “Bon voyage”, van Margien Rogaar, laat drie verschillende verhalen samensmelten in één ontroerende film. De problemen van de 7-jarige zus, een oudere broer en een tiener zus vloeien mooi samen en vormen één geheel. Verdriet, liefde en vriendschap zorgen voor een herkenbare leefwereld.

Jeugdfilms waar Vlaanderen dus toch wel jaloers op mag zijn. Niet vergeten dat er wel Vlaamse films zijn die door het jeugdcircuit in binnen- en buitenland zijn opgepikt zoals Adem, Ben X en Noordzee Texas. Degelijke, kwaliteitsvolle films. Maar de echte jeugdfilm, die de leefwereld van jongeren perfect weergeeft, kennen wij nog niet. Om daar verandering in te brengen, kunnen we alvast een voorbeeld nemen aan onze Noorderburen. Dus grijp je kans in de krokusvakantie want het jeugdfilmfestival is dan the place to be!

Voor meer informatie surf naar http://www.jeugdfilmfestival.be/nl/festival

LAURA CAERS

Geschreven door
 
onomatopee