Het Europese jeugdfilmfestival - Kind voor een dag

Maandag 20 februari. Spelende, lachende kinderen omsingelen de talrijke vrijwilligers en ouders op de tweede dag van het Jeugdfilmfestival in het Antwerpse cinema Zuid. Ondanks het vroege uur is er al veel jeugdig volk die in afwachting van de film zich met LaboJEFF bezighouden. Door middel van Ipads, webcams en allerlei ingenieuze computersystemen kunnen ze zelf muziek en videofilmpjes maken. Zelfs het oudere publiek wenkt twijfelende blikken naar de grappige speeltjes en wacht zijn kans af om het toch ook eens te proberen. LaboJEFF is duidelijk een succes. Omdat er af en toe algauw een aantal uur zit tussen de volgende film, zijn er ook talrijke workshops: Musical, acteren, scenario schrijven,enz.. Kortom alles dat in het teken staat van film.

Er worden elk jaar prijzen uitgedeeld door een professionele jury, een kinderjury en het publiek voor nog nooit eerder vertoonde langspeelfilms en kortfilms. Voor elke langspeelfilm in competitie speelt er ook telkens een kortfilm. IN A HEARTBEAT, een innemende stille prent over een meisje dat op school gepest wordt, werd vertoond voor BLIJF! (foto). Een tragikomedie over het Nederlandse meisje Lieke en haar Iranese vriend Milad, die naar Iran wordt teruggestuurd. De ingewikkelde migratieproblematiek wordt vereenvoudigt uitgelegd maar geeft tegelijkertijd het essentiële mee en laat de zaal met momenten bulderen van het lachen. Regisseur Lourens Blok kent zijn doelgroep en is dan ook terecht geselecteerd voor de Europese competitie.

De tweede competitiefilm van de dag TOMORROW WILL BE BETTER, van de Poolse cineast Dorota Kędzierzawska die onder meer bekend is van het drama I am over de problematiek van een weesjongen, vertelt het verhaal van drie dakloze jongens die de grens van Rusland naar Polen oversteken. Het harde leven van de jongens evoceert een donker beeld van de arme bevolking in Rusland en de pogingen om humor in de film te brengen mislukken faliekant. Slechts de schattige acties van de jonge Petya laat het publiek met momenten lachen maar vrolijk word je van dit drama niet en ook de kinderjury was niet bijster enthousiast. Voorafgaand aan de Poolse prent speelde de kortfilm PETIT JOUEURS, een grappige animatiefilm die dus niet meer in contrast kon staan met TOMORROW WILL BE BETTER.

Vervolgens stond er een heel aparte film op het menu, het ingetogen LA CLÉ DES CHAMPS. De combinatie van een documentaire over de insectenwereld bij een vijver en een fictief verhaal over een jonge vakantieliefde in Frankrijk, was zelfs voor de kleinste onder ons hartverwarmend. Met verwondering kijk je naar de magische plaats die de jongen van de vijver maakt en filmers Claude Nuridsany & Marie Pérennou zijn er na de magnifieke documentaire Microcosmos terug in geslaagd om de toeschouwer te verbazen over de wonderlijke insectenwereld. Het duo was bovendien helemaal van Parijs gekomen zodat de kinderen na de voorstelling vragen konden stellen over de microscopische vijver die ze in vier jaar tijd geschapen hadden.

Tot slot eindigt elke festivaldag met een Cut the crap movie. Een tienerfilm over de problematiek van de jongerenwereld. SILBERWALD, een film van de Zwitserse Christine Repond over jongeren die door middel van geweld hun frustraties afreageren, was de eerste Cut the crap van de week en kan je woensdag in Cinema Liberty in Brugge bekijken. BLIJF! speelt diezelfde dag in Cinema Lumière in Brugge, waar je donderdag ook TOMORROW WILL BE BETTER nog kan gaan zien.

http://www.jeugdfilmfestival.be/nl/festival

LAURA CAERS

Geschreven door