Holebifilmfestival Pinx, 25 - 29 januari, Sphinx Gent

Woensdag gaat in Cinema Sphinx (Gent) de vijfde editie van het filmfestival Pinx van start. Door de groei van het festival wordt deze feesteditie de eerste die gedurende vijf dagen in plaats van een weekend zal plaatsvinden. Pinx, een samenwerking tussen La Luna vzw (dat filmvertoningen organiseert buiten het reguliere circuit) en Sphinx, mikt op toegankelijke films met een link naar de holebigemeenschap. Omdat de meeste geselecteerde films in Vlaanderen nog geen verdeler hebben, kan het festival verschillende premières presenteren. Ook Oscarkandidaat 'Moonlight' (Barry Jenkins) gaat op het festival in Vlaamse première.

Voor de films wordt telkens een kortfilm vertoond. De kortfilms van Anthony Schatteman (Kus me zachtjes, Volg mij, Dag vreemde man) werden nu al drie jaar op een rij geselecteerd voor het festival. De filmmaker kadert de groei van PINX in een wereldwijde verandering: “Films over homoseksualiteit zoals Carol, La vie d'Adèle en A Single Man kregen veel aandacht omdat ze niet langer worden gezien als pure queercinema, maar als universele verhalen. Ook ik maak universele films. Die verandering werd zo’n tien jaar geleden ingezet met Ang Lee’s Brokeback Mountain. Ook de grote festivals in Cannes, Venetië en zeker Berlijn hebben steeds meer aandacht voor queercinema. De winnaar van de Gouden Leeuw 2015 in Venetië was Desde allá/From Afar, ook een film over homoseksualiteit.”

DAG VREEMDE MAN, Schattemans derde kortfilm die homoseksualiteit als thema aanhaalt, is te zien voor de openingsfilm TAEKWONDO (Berger Marco & Farina Martin, Argentinië) op 25 januari.

Een van de films die je na de vertoning in Sphinx in heel Vlaanderen zal kunnen bekijken, is DALIDA van de Franse schrijfster/actrice/filmmaakster Lisa Azuelos. DALIDA is de verfilming van het tragische levensverhaal van de gelijknamige Egyptisch-Franse zangeres en actrice van Italiaanse afkomst, in de jaren zestig een icoon voor de homogemeenschap. Ze zong de hits ‘Paroles... Paroles’ en ‘Gigi l’Amoroso’. Amina Hatim in FM 671: “Hoofdactrice Sveva Alviti is misschien wel de grootste troef van deze film. Haar brede glimlach en indrukwekkende haardos, net zoals Dalida die zelf had, charmeren vanaf haar eerste verschijning. Azuelos heeft veel belang gehecht aan een waarheidsgetrouwe presentatie van de zangeres. Niet alleen de kledij, make-up en kapsels worden gedetailleerd nagebootst, ook de choreografie in een lange scène uit haar discoperiode is identiek aan de echte opvoering van bijna een halve eeuw geleden.” (voor de volledige recensie zie FM 671) Deze vertoning op zondagnamiddag 29 januari volgt op een “late breakfast” aangeboden door het festival.

Afsluiter van het festival is het fel geanticipeerde MOONLIGHT, de doorbraakfilm én Oscarkandidaat van Barry Jenkins die begin januari de Golden Globe kreeg voor Beste Drama. Mik Torfs: “Weinig regisseurs zou het lukken om in zo’n wespennest elke zweem van sentiment of prekerigheid te ontwijken. Jenkins slaagt er met verve in en bouwt met vaste hand naar een bescheiden maar indringende loutering toe. Daarmee levert de jonge regisseur onmiskenbaar een van de mooiste en rijkste (maar tegelijk erg toegankelijke) films van de laatste jaren af. A must see if there ever was one.” (voor de volledige recensie zie FM 672). De film wordt op 29 januari vertoond op het festival. De Belgische release volgt op 1 februari.

Bekijk hier het volledige programma.

Beeld: Festivalposter met de filmaffiche van Moonlight

Geschreven door CHARLOTTE TIMMERMANS
 
onomatopee