Home en Insyriated op shortlist European Film Awards 2017

Twee Belgische films maken kans op een nominatie voor de European Film Awards. Fien Troch en Philippe Van Leeuw staan met 'Home' en 'Insyriated' op een shortlist van 51 langspeelfilms die de EFAcademy dinsdag bekend maakte.

De jaarlijkse European Film Awards zijn de hoogmis van de Europese cinema. Vorig jaar beloonde de EFA in Wroclaw de Duits-Oostenrijkse tragikomedie Toni Erdmann met zowat alle hoofdprijzen. Dit jaar is er (voorlopig) geen uitgesproken favoriet, wat prijzen voor Fien Troch en Philippe Van Leeuw zeker mogelijk maakt. Fien Troch behaalde internationaal succes met haar inkijk in de leefwereld van jongeren in Home. Op Film Fest Gent won ze de Explore Zone Award en de publieksprijs, maar de grootste erkenning kwam er eerder al op het filmfestival van Venetië, waar ze de Orrizonti-prijs voor Beste Regie mee naar huis mocht nemen. Haar vierde langspeler blijkt de ultieme doorbraak voor Troch, die dit jaar mag zetelen in de Venetië-jury van de competitie waar ze vorig in de bloemetjes werd gezet.

Van Leeuws Insyriated viert zijn Belgische première als openingsfilm op de volgende editie van Film Fest Gent. Het verhaal van een familie met een sterke moeder die haar kinderen veilig probeert te houden in Damascus sprak het publiek in Berlijn aan en won er de publieksprijs. Straf voor een Belgisch drama over de burgeroorlog in het verscheurde Syrië. Drie Belgische coproducties maken ook kans: de moderne western Brimstone, het hartverscheurende Layla M. (bespreking zie FM 669) en het prachtige liefdesdrama Loveless (bespreking septembernummer 2017).

Op de shortlist zijn enkele gerenommeerde films en regisseurs terug te vinden. J.A. Bayona’s A Monster Calls, het in Cannes gelauwerde 120 Battements par minute van Robin Campillo, François Ozons Frantz, Michael Hanekes Happy End (bespreking oktobernummer 2017) , de onverwachte hit Lady Macbeth, de Spaanse publiekstrekker Tarde para la ira, Yorgos Lanthimos’ bevreemdende The Killing of a Sacred Deer (oktober/novembernummer 2017) en de Gouden Palm-winnaar The Square (oktobernummer 2017) zijn allemaal kanshebbers op een nominatie.

Naast de shortlist voor langspeelfilms heeft de organisatie een lijst met 15 Europese documentaires de wereld ingestuurd. Uiteindelijk wordt de lijst gereduceerd tot vijf nominaties. De geselecteerde documentaires liggen ver uit elkaar. Zo kan het observerende Austerlitz van Sergei Loznitsa niet meer verschillen van het charmante La Chana van Lucija Stojevic. Nederland mag dan weer hopen op erkenning voor Stranger in Paradise (septembernummer 2017) van Guido Hendrikx en de coproductie How to Meet a Mermaid geregisseerd door Coco Schrijber.

De officiële nominaties zullen op 4 november aangekondigd worden tijdens het Sevilla European Film Festival, waar ook andere categorieën zoals Beste Acteur, Actrice, Scenarist, Montage, Componist etc. aan bod zullen komen. De ceremonie met de presentatie van de winnaars zal plaatsvinden op 9 december in Berlijn. Op de 30ste European Film Awards wordt ook een Lifetime Achievement Award uitgereikt. De EFA eert in december de carrière van de Russische filmer Aleksandr Sokurov. De regisseur kwam meerdere keren in aanvaring met de autoriteiten, maar slaagde er toch in om commentaarfilms uit te brengen die wereldwijd in de prijzen vielen. Sokurov werd al vier keer genomineerd voor de European Film Awards. In 1988 kreeg Days of Eclipse een nominatie in de categorie Best Young Film. In 1999 selecteerde de EFA Moloch, een drama over Hitler en Goebbels. Twee jaar later verdiende hij een nominatie met de documentaire Elegy of a Voyage. Zijn laatste nominatie dateert van 2002. Toen imponeerde hij met het in één shot gefilmde Russian Ark.

Meer informatie over de awards en de films op de shortlist is te vinden op de website van de European Film Academy.

Beeld: Home

Geschreven door SVEN HOLLEBEKE