Home is grote winnaar op de Ensors

Een jaar geleden begon 'Home' van Fien Troch aan een internationale carrière met de prijs voor Beste Regie in de Orizzonti-competitie op het festival van Venetië. Nu maakt de jongerenfilm zijn favorietenrol waar bij de uitreiking van de Ensors, de Vlaamse filmprijzen.

Op de slotavond van het festival van Oostende werd het team van Home maar liefst zesmaal het podium op geroepen. Voor haar rol als manipulatieve moeder won Els Deceukelier de Ensor voor Beste Vrouwelijke Bijrol. Ook de jongeren van de cast ontvingen een bekroning: Lena Suijkerbuijk werd verkozen tot Beste Actrice en de prijs voor Beste Acteur ging naar het drietal jongens uit Home: Loïc Bellemans, Mistral Guidotti en Sebastian Van Dun. De Ensor voor Beste Montage belandde bij Nico Leunen, die deze erkenning voor de derde maal ontvangt (na The Broken Circle Breakdown en N: The Madness of Reason).

Hoewel jury's er vaak voor kiezen de prijzen voor 'beste film' en 'beste regie' te verdelen onder de kanshebbers, hebben de juryleden onder leiding van VUB-rector en hoogleraar communicatiewetenschappen Caroline Pauwels besloten de Ensor voor Beste Film toe te kennen aan Home en Fien Troch ook te lauweren als Beste Regisseur.

Bij de nominaties lagen Home en Le ciel flamand nog in evenwicht. In de eindbalans moest Peter Monsaerts film zich tevredenstellen met twee erkenningen, de verwachte Ensor voor Beste Mannelijke Bijrol voor Wim Willaert en Beste DoP voor David Williamson. Bij de Ensor voor Beste Scenario legden die beide films het af tegen King of the Belgians van Jessica Woodworth en Peter Brosens.

Nathalie Teirlincks Le passé devant nous, die niet had misstaan tussen de genomineerden voor beste film, ontving de Ensor voor Beste Debuut en de Prijs van de Industrie, verkozen door Vlaamse filmprofessionals. De prijs voor Beste Muziek werd uitgereikt aan Brent Vanneste, gitarist-zanger van Steak Number Eight, die de soundtrack verzorgde van Kevin Meuls My First Highway.

De meest bezochte Vlaamse film, Erik Van Looys De Premier, verzilverde een van zijn slechts twee nominaties: Esther De Goey won een Ensor voor Beste Make-up. Ook de naar Kinepolis-stichter vernoemde Albert Bert-prijs, die dit jaar voor het eerst werd uitgereikt aan de film die volgens Kinepolis het hoogst scoort in bezoekersaantal en "klantenappreciatie", ging naar De Premier. De Telenet Publieksprijs bezorgde Sprakeloos de enige erkenning van de avond.

Een aparte jury verkoos eerder al Shadow World van Johan Grimonprez tot Beste Documentaire. De andere genomineerden waren Inside the Distance van Elias Grootaers en Rien n’est pardonné van Vincent Coen & Guillaume Vandenberghe.

Nog een andere jury verkoos On Attend van Dimitri Sterkens tot Beste Kortfilm boven Boi van Anthony Nti, Downside Up van Peter Ghesquière en Perfect Darkness van Maaike Neuville. Kastaars van Jasmine Elsen won Beste Korte Animatie. De andere genomineerden waren Antarctica van Jeroen Ceulebrouck en Catherine van Britt Raes.

BEELD: Lena Suijkerbuijk in 'Home'

Geschreven door BJORN GABRIELS