Hoog bezoek op de opening van het JEF festival

Onder een stralend zonnetje werd zaterdagmiddag het JEF filmfestival goed op gang getrapt. Aan de ingang van het Zuiderpershuis in Antwerpen verwelkomden een jonge cellist en gitarist filmliefhebbers van alle leeftijden. Openingsfilm LOS BANDO mocht de spits afbijten in het bijzijn van een actrice en de scenarist van de Noorse jeugdfilm. Als gasten verschenen ook prins Laurent en zijn gezin.

Meter van het festival Soe Nsuki, bekend als stand-upcomedian, leidde de 31ste editie van het jeugdfilmfestival in. “Film is een mooi medium waarin alle kunstvormen kunnen samenkomen”, vertelt ze het publiek, met wel opvallend veel volwassenen. “Ook jullie zijn meer dan welkom”, gaat Nsuki verder, maar de focus van het festival ligt duidelijk op jonge mensen. Ook Tatyana Beloy is meter van het festival. Zij speelt mee in de film BINTI, die komend weekend in première gaat op het festival.

Naar jaarlijkse traditie woont ook prins Laurent samen met zijn gezin het openingsgebeuren bij. En er is nog hoog bezoek in Antwerpen. Actrice Tiril Marie Høistad Berger van LOS BANDO en scenarist Arild Tryggestad zijn ook van de partij. Ze stellen er hun film in première voor. De kinderjury was uiteraard ook aanwezig om deze film in competitie te beoordelen.

LOS BANDO vertelt het verhaal van Grim en Axels band die deelneemt aan een rockwedstrijd. De finale vindt echter plaats helemaal aan de andere kant van Noorwegen, waardoor de film een heuse roadtrip wordt waarbij de bandleden verschillende obstakels en problemen op hun pad krijgen. Het verhaal gaat thema’s zoals het najagen van dromen, ruziënde ouders, vriendschap, verliefdheid en pestgedrag niet uit de weg. Het jonge publiek kan hier zeker iets van opsteken. Zo is de film niet alleen uitermate ontspannend en aanstekelijk, maar ook heel leerrijk. Allerhande zaken waar de personages emotioneel mee worstelen, zitten mooi verpakt in de reis en muziekwedstrijd.

Humor is heel erg aanwezig in de film en zorgt voor een extra leuke belevingsfactor. In de zaal hoorde je geregeld mensen lachen. Ook een mama van iemand uit de kinderjury naast mij kon maar niet stoppen met lachen. Net als ik. LOS BANDO werkt heel aanstekelijk voor zowel jong als oud. De toon van het jeugdfilmfestival is alvast goed gezet.

Tijdens de Q&A met de actrice en scenarist na de filmvertoning komen we te weten dat Tiril Marie Høistad Berger gedurende 2,5 jaar cello leerde spelen. In de film zie je haar ook echt spelen. Als is de klank wel afkomstig van een professionele cellist omdat Berger nog niet helemaal foutloos en perfect kon spelen. Scenarist Arild Tryggestad vertelt dat regisseur Christian Lo de film rond een muziekband wou laten draaien, maar hijzelf had het idee om er een roadtrip van te maken à la Little Miss Sunshine. Een film die hem inspireerde. Gelukkig kwamen ze snel overeen. “Tijdens de eerste meeting die we samen hadden, voegden we elk van onze ideeën samen”, zegt Tryggestad.

Het medialab werd voor de eerste keer deze editie geopend na de Q&A. Kinderen, jongeren en ouders kregen de kans om verschillende games, technische snufjes en workshops te ontdekken. In een donkere ruimte met discoballen aan het plafond lijkt het wel of je terechtkomt in een ander, futuristisch universum. In de foyer werden verse wafels gebakken en de iconische arcadegame Dance Dance Revolution vind je er ook. Er viel alvast heel wat te beleven tijdens de openingsnamiddag. Het JEF festival is helemaal klaar om tijdens de krokusvakantie nog meer jonge filmliefhebbers te ontvangen.

Gedurende de volledige krokusvakantie vindt het JEF festival nog plaats in Antwerpen, Brugge, Gent, Kortijk, Strombeek-Bever en Roeselare. Meer info vind je op de site van het festival.

Beeld: Q&A met Soe Nsuki, actrice Tiril Marie Høistad Berger en scenarist Arild Tryggestad

Geschreven door ANTJE VAN SCHELVERGEM
 
onomatopee