IDFA, waar documentaires thuis zijn

Met als openingsfilm het Egyptische AMAL van Mohamed Siam is het 30ste International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) van start gegaan. Amal is een meisje van veertien dat tijdens de protesten op het Tahrirplein in Cairo door de politie wordt geslagen en aan haar haren over het plein gesleurd. Het is een van de vijftien documentaires die in Amsterdam in competitie zijn.

“In deze film”, aldus Barbara Visser, artistiek directeur (a.i.) van het festival, “komt veel samen van wat voor IDFA belangrijk is: de filmische verbeelding van de werkelijkheid, een persoonlijk verhaal samen met het ondersteunen van aanstormend talent van over de hele wereld.”

Hierbij een resem forse aanraders van prachtige documentaires – kriskras door alle geledingen en festivalsecties heen –, die al eerder door andere filmfestivals werden geselecteerd en her en der zelfs al in de prijzen zijn gevallen. We slalommen door en snuisteren in het hele aanbod.

Zo is UNTITLED de laatste film van de Oostenrijker Michael Glawogger die vorig jaar aan malaria is overleden, allicht opgelopen toen hij in Afrika was gaan filmen. Voorts de aanstekelijke portretgalerij VISAGES VILLAGES van Agnès Varda, DEMONS IN PARADISE of de terugkeer zoveel jaren later van een ex-Tamiltijger naar zijn geboortegrond, en TASTE OF CEMENT waarin Ziad Kalthoum door de ogen van enkele Syrische bouwvakkers, aan de slag in een wolkenkrabber in buurland Libanon, naar de oorlog in hun eigen land kijkt.

In het Congolese MAMA COLONEL van Dieudo Hamadi ontpopt Mama Colonel zich als een barmhartige samaritaan die overal wil helpen, terwijl in 12 JOURS Raymond Depardon de getuigenissen van enkele ongedwongen reagerende lui met het hart op de tong registreert. En de Chinese kunstenaar Ai Weiwei peilt in het HUMAN FLOW naar de vluchtelingencrisis in tal van (Europese) landen.

Het evenement van deze editie wordt ongetwijfeld de even meesterlijke als verbijsterende familiekroniek HOMELAND: IRAQ YEAR ZERO van de Irakese filmer Abbas Fahdel. HOMELAND is vorig jaar in het Zwitserse Nyon uitgeroepen tot beste film van het festival Visions du réel. Het is een bijna zes uur lang, in dagboekvorm gegoten relaas van hoe groot de impact is van oorlog is op een in hun eigen huis opgesloten, gegijzelde familie.

3000 gasten worden verwacht in Amsterdam. Onder hen gevestigde waarden zoals Barbara Kopple, Malek Bensmaïl en Greg Baker.

IDFA – op tal van locaties in hartje Amsterdam – duurt nog tot 26 november.

Beeld: HOMELAND: IRAQ YEAR ZERO

Geschreven door FREDDY SARTOR
 
onomatopee