IFFR dag 3: België bijna boven in pubieksenquête in Rotterdam

LES GEANTS van Bouli Lanners zit in de publieksenquête op het Festival Rotterdam de nummer één, HUGO (foto), de cinefiele knipoog van Martin Scorsese, erg dicht op de hielen.

Het voorbije weekend hebben alvast twee van de 15 films in competitie een optie genomen op de drie te winnen Tiger Awards: het Braziliaanse SUDOESTE van Eduardo Nunes en het Koerdisch-Turkse VOICE OF MY FATHER van Orhan Eskiköy & Zynel Dogan.

In de in fraai zwart-wit gefotografeerde en zich langzaam ontplooiende debuutfilm SUDOESTE evoceert Nunes het leven van een vrouw Clarice. Als zwangere vrouw sterft ze in de aanhef van de film een gewisse dood. Daarna ontvouwt zich als in een puzzel een poëtisch-magische flashback alsof het leven van alle (Braziliaanse) vrouwen voorbijglijdt.

VOICE OF MY FATHER is ook al een even persoonlijk als lyrisch portret van een vrouw: een moeder. Sinds hij zich bij het (Koerdische) verzet heeft aangesloten heeft ze niets meer vernomen van haar zoon Hasan, met wie ze voortdurend in gedachten in contact denkt te staan. De pijn, de leegte, het verlangen hem terug te zien wordt door de makers zeer voelbaar gemaakt.

In wereldsneak werd in Rottterdam HEMEL van Sacha Polak gepresenteerd. Een aangename verrassing. En oer-Hollands in de betere betekenis van het woord. Een sexy kindvrouwtje met de naam Hemel provoceert graag in woord en gebaar maar tegelijk voel je een en al leegte, een gemis. Mannen zowel als vrouwen moeten het ontgelden; ze irriteren haar en omgekeerd. Alleen voor haar vader wil ze wel eens een uitzondering maken… want zij is zijn oogappel. En dat is wederzijds. Een laat pubberend ding denk je eerst tot je als kijker beetje bij beetje bij haar naar binnen mag kijken en je een overgevoelig en bijzonder iemand ziet, hopeloos hunkerend naar warmte en vertedering. Als eigentijdse, herkenbare jonge vrouw, die lijdt onder de afwezigheid van een moederfiguur, steelt de actrice Hannah Hoekstra de show. Zij draagt de hele film, op gevaar af van lijf en leden. HEMEL mag dan niet over de gehele lijn geslaagd zijn, Polaks gedurfde auteurscinema smaakt naar nog. Een film met een eigen stem.

HEMEL is trouwens geselecteerd voor de komende Berlinale (9 tot 19 febr.), voor het Forum, een van de boeiendste nevensecties van het festival.

http://www.filmfestivalrotterdam.com/nl/

Geschreven door FREDDY SARTOR
 
onomatopee