IFFR: Palmares

China (EGG AND STONE), Chili (DE JUEVES A DOMINGO) en Servië (CLIP) gingen gisterenavond in Rotterdam enigszins verrassend aan de haal met de drie Tiger Awards.

Ontstoken vuurwerkpijlen boren zich in het Chinese EGG AND STONE (foto) kronkelend een weg door het donkere firmament, zoals een zaadcel zijn weg zoekt. Het uiteen spatten in kleine lichtjes zorgt, zoals het nieuwe leven na de bevruchting, voor vreugde. Of zou dat moeten doen, want voor het meisje van 14 is dat zeker niet het geval, verstoten door haar ouders is ze gedwongen om samen met haar nonkel en tante op het platteland te wonen, in de provincie Hunan. Druppelgewijs en alsmaar nieuwe kleine elementen toevoegend weet de debuterende filmer Huang Ji een gedetailleerd verhaal te vertellen met driedimensionale personages en de nodige stilte. Tijd om te kunnen nadenken.

De Prijs van de Fipresci-jury, de internationale filmpers, was voor NEIGHBOURING SOUNDS “voor het oproepen van een sfeer van paranoia en bedreiging door een zeer ambitieus gebruik van geluid en cinematografie”. Zo stond in het juryrapport te lezen.

Nog even stilstaan bij enkele kleinere films in de staart van het festival dat vandaag wordt besloten.

VALLEY OF SAINTS van de Indische cineast Musa Syeed gaat over een jonge gondelier op het meer van Dal (Kashmir) die probeert om met een vriend het moslimgeweld te ontvluchten. Die poging, aangescherpt met een aanklacht tegen de vervuiling die het meer visdood dreigt te maken, zorgt voor een dramatisch gegeven waartegen een eenvoudige romance voor een mooie inkleuring zorgt.

Ten slotte MALAVENTURA van de Mexicaan Michel Lipkes waarin de laatste dag wordt ontvouwd van een oudere man die een tochtje maakt door de hoofdstad Mexico City maakt. Zijn ontmoetingen ogen bizar, dan wel absurd. Intussen doet de alcohol zijn werk zodat het hoofdpersonage niet alleen zijn weg maar ook het noorden kwijt raakt. De lange camera-instellingen vervelen geen seconde ook al gebeuren er in en buiten het kader dingen die enige verwantschap met het werk van James Joyce verraden.

http://www.filmfestivalrotterdam.com/nl/

ZENO CORNELIS

Geschreven door
 
onomatopee