IKL Leuven 2016 (3 tot 10 december): kortfilms om naar uit te kijken (1)

De nieuwe oogst aan Vlaamse kortfilms is binnen en ziet er veelbelovend uit. Op het 22ste Internationaal Kortfilmfestival Leuven (IKL) dat van 3 tot 10 december loopt, dingen in de competitie Vlaamse fictie 25 kortfilms naar de prijzen. Werk van professionals, maar even goed eindwerken van filmstudenten.

BOI van Anthony Nti (zie het novembernummer van Filmmagie, pagina 6) zit erbij, werk dat op de studentencompetitie van het jongste Film Fest Gent zowel de juryprijs als die van het publiek won.
Ook de eveneens in Gent vertoonde afstudeerfilm van zijn RITSC-studiegenote Livia Perneel, FRANKIE15 (foto), is opgenomen. Een trefzeker en subtiel portret van een tienermeisje en haar leefwereld in een belangrijke levensfase. De kersverse actrices Melody Van Gompel en Amber Janssens zijn een ontdekking. Zowel camerawerk, sfeer als ritme zitten goed.

Peter Ghesquière, die we kennen van de veelvuldig bekroonde kortfilms Schijn van de Maan en Zondvloed (2006), presenteert in Leuven DOWNSIDE UP. In een samenleving met uitsluitend mensen met het syndroom van Down (mongolisme) wordt een jongetje geboren met een handicap (in onze ogen ziet hij er normaal uit). Hoe gaan zijn ouders en de andere mensen met dat anders zijn om?

Nog iemand om naar uit te kijken: Wim Reygaert. Hij is terug met NEVERLANDING, met als hoofdpersonage een Michael Jackson-imitator die zich opmaakt voor een caféoptreden. Negen jaar geleden leverde Reygaert in coregie met Marc Roels het indrukwekkend absurd-surrealistische Mompelaar af, goed voor slechts een speciale vermelding in Leuven, maar vervolgens in februari 2008 bekroond met de grote prijs van de jury op het toonaangevende kortfilmfestival van Clermont-Ferrand.

Info & tickets

Geschreven door LUK MENTEN
 
onomatopee