Il Cinema Ritrovato: uitgesteld en uitgebreid

Twee maanden na de oorspronkelijke data zal Il Cinema Ritrovato alsnog in Bologna en deels online plaatsvinden. Het festival sluit zo aan bij de groeiende lijst collega’s die zichzelf noodgedwongen heruitvinden. 2020 is een ‘anno zero’ voor de hele industrie. Voor Il Cinema Ritrovato betekent dat op deze 34ste editie vooral een uitbreiding.

De hoogmis van de filmrestauratie gaat dit jaar uitzonderlijk door in augustus in plaats van juni, en in een stevig aangepaste vorm. Nog tot 31 augustus zullen films te zien zijn in maar liefst zeven cinema’s én drie openluchtlocaties, al zal het festival daarvan niet de volledige capaciteit kunnen benutten. In een interview in het februarinummer (FM 702) sprak de Brusselse coördinator Guy Borlée nog over het belang van openluchtvertoningen: “[H]et festival [geeft] je ook de kans bekendere klassiekers in andere omstandigheden te zien: als je bij ons een klassieker bekijkt bij een avondvertoning op de Piazza, op een reuzescherm, met een perfecte klank of livebegeleiding van een groot orkest erbij, is dat natuurlijk een compleet andere ervaring dan wanneer je diezelfde film thuis op een computerscherm streamt.” Toch wordt nu CRs voorgesteld: ‘Il Cinema Ritrovato streaming’. Een deel van de selectie, films die de “ziel van het festival” omvatten, is online beschikbaar gemaakt.

Op het menu: een herontmoeting met een filmfestival dat inzet op de herontdekking van de filmgeschiedenis. Zoals de afgelopen edities is er keuze te over tussen de meest gerenommeerde namen uit de Europese en Amerikaanse klassieke filmhistorie: Fritz Lang, Ernst Lubitsch, John Ford, Jean-Luc Godard, Buster Keaton, Alfred Hitchcock, Pier Paolo Pasolini en meer. Daarnaast zet het festival in op outsiders en gemarginaliseerde regisseurs. Zo is er onder andere een programma over Yuzo Kawashima, een vergeten stem uit het naoorlogse Japanse filmlandschap, een over Konrad Wolf, die films maakte in de DDR toen de Berlijnse Muur nog overeind stond, en een over Sarah Maldoror, de recent overleden voortrekker van de (Franse) postkoloniale cinema.

Ook lang verloren gewaande films krijgen weer een plek op het scherm. Er vindt een vertoning plaats van het recent gerestaureerde drama Shatranj-e baad (Chess of the Wind) van Mohammad Reza Aslani. De film werd in het Teheran van 1976 opgenomen, slechts twee jaar voor de uitbraak van de Iraanse Revolutie. Na een in de kiem gesmoorde festivalvertoning op het Internationale Filmfestival van Teheran in 1976 en een verbod onder het islamitische regime enkele jaren later verdween de film van de radar. Er circuleerde jarenlang een videokopie, maar nu is er een restauratie op basis van de teruggevonden negatieven. Een film met een heel andere ontstaansgeschiedenis en inzet, de misdaadfilm Gomorra (2008) van Matteo Garrone, opende het festival op 21 augustus. Het heden en het verleden, het fysieke en het digitale lopen dwars door elkaar. Met zijn heel uiteenlopende nieuwe editie schaart ook Il Cinema Ritrovato zich achter het idee dat de filmervaring in de postcoronawereld divers en durvend moet zijn.

Meer informatie vind je op de website van het festival.

Beeld: Chess of the Wind

Geschreven door CAMILLA PEETERS