Ilya Demutsky: Europese componist van het jaar

Onlangs reikte de European Film Academy (EFA) een eerste reeks prijzen uit. De Russische componist Ilya Demutsky (foto) werd uitgeroepen tot ‘European Composer 2016’ voor zijn donker-romantische muziek bij 'The Student/(M)uchenik' van Kirill Serebrennikov.

De jury van de European Film Academy met onder anderen de Italiaanse componist Giuliano Taviani had lof voor de “hedendaagse sacrale structuur” van zijn muziek, waarmee hij “op intense wijze de donkere fascinatie uitdrukt voor de spiraal van intolerantie die religieuze fanatici kunnen opwekken”. De 33-jarige Demutsky is afkomstig uit Sint-Petersburg en heeft een achtergrond in koormuziek. Als scholier was hij lid van het knapenkoor van het Glinka Choral College, genoemd naar de prototypische Russische componist Michail Glinka. Hij studeerde koorleiding in Sint-Petersburg en vervolgens compositie in San Francisco. In de Verenigde Staten volgde hij ook workshops bij de postminimalist John Adams, een componist wiens werk vaak in films wordt gebruikt, bijvoorbeeld in Birdman, Shutter Island en Io sono l'amore. Iets van diens veelzijdigheid lijkt ook op Demutsky afgestraald, want hij schrijft net zo goed voor koor en symfonisch orkest als voor kamermuziekensemble, en hij heeft ook elektronische composities op zijn naam staan.

Het prestigieuze Bolsjojtheater in Moskou bestelde bij Demutsky een ballet naar de klassieke roman Een held van onze tijd van Michail Lermontov. De voorstelling ging in première in juli 2015 en de regie was in handen van The Student-regisseur Kirill Serebrennikov. In de pijplijn zitten nog een ballet voor het San Francisco Ballet en een tweede opdracht voor het Bolsjoj.

Aangaande filmmuziek werkte hij vaak samen met de Russische documentarist Sergej Mirosjnitsjenko (Born in the USSR: 28 Up, The River of Life). Hij verzorgde ook de soundtrack voor diens Rings of the World, de officiële film van de Olympische Winterspelen in Sotsji en de duurste Russische documentaire ooit. Daarnaast schreef hij nog muziek voor de openingsceremonie van de Paralympische Spelen in dezelfde stad. De EFA-prijzen worden elk jaar uitgereikt sinds 1988. Eerdere winnaars in de categorie ‘Best Composer’ waren Alberto Iglesias, Alexandre Desplat, Max Richter en Ennio Morricone.

Meer informatie: www.europeanfilmawards.eu

Onze bespreking van The Student/(M)uchenik verscheen in Filmmagie nr. 669.

Foto: © Anna Ivantsova

Geschreven door GORIK DE HENAU
 
onomatopee