IMAX-zaal in Kinepolis Brussel heropent met ROGUE ONE: A STAR WARS STORY

Na elf jaar heeft Kinepolis Brussel sinds deze week opnieuw een IMAX-zaal. Eind 2005 werd de IMAX-zaal, de enige in België, gesloten wegens een tekort aan films en publiek. Het grote verschil tussen toen en nu is dat destijds vooral in IMAX opgenomen documentaires werden geprogrammeerd en dat nu ook blockbusters kunnen worden vertoond.

“Ons publiek is nu eenmaal meer geïnteresseerd in fictiefilms dan in educatieve documentaires.” Aldus CEO Eddy Duquenne, die verklaarde dat er elk jaar toch ook twee documentaires (in 2017 A BEAUTIFUL PLANET en BORN TO BE WILD 3D) op de affiche zullen prijken. De eerste in een lange rij blockbusters zoals DUNKIRK van Christopher Nolan, FAST & FURIOUS 8, BEAUTY AND THE BEAST, LOGAN etc. is ROGUE ONE: A STAR WARS STORY van Gareth Edwards, een productie van Walt Disney.

“Alles in deze zaal is nieuw”, zei Duquenne bij de plechtige opening vorige week. En het moet gezegd: de IMAX 4K-laserprojectie op een reuzegroot scherm van 532 m2 is ronduit indrukwekkend én spectaculair. IMAX Brussel is momenteel de enige IMAX-zaal in België. Het zogenaamde IMAX dual 4K-laserprojectiesysteem, waarbij twee projectoren worden gebruikt, maakt het mogelijk beelden met een aspect ratio tot 1.43:1 te projecteren. Daarbij is het licht uitermate belangrijk, het contrast heel hoog en het kleurengamma breed. Vandaag zijn er wereldwijd 1145 IMAX-schermen tegenover 284 in 2006. En er komen er nog 542 bij.

Volgend jaar is IMAX precies 50 jaar oud. De eerste IMAX-film in 3D, We Are Born of Stars, dateert van 1985, Apollo 13 was in 2003 de eerste live-actionfilm in IMAX. Kinepolis Brussel was in 1988 de eerste commerciële cinema met een IMAX-zaal. Duquenne: “Enkele Hollywoodsterren zoals Harrison Ford en Brad Pitt brachten een bezoekje aan de zaal en wijlen koning Boudewijn en koningin Fabiola waren ware ambassadeurs van IMAX.” Het grootste succes was Stones at the Max (1999) een live-registratie van concertopnames tijdens de ‘Urban Jungle 1990 Tour’ van The Rolling Stones, in een regie van een vijftal regisseurs, onder wie Julien Temple.

O ja, heel belangrijk. Om een film in 3D in de IMAX-zaal in Kinepolis Brussel te gaan bekijken betaal je een surplus van 4 euro.

Beeld: ROGUE ONE: A STAR WARS STORY

 

Geschreven door FREDDY SARTOR
 
onomatopee