Italiaanse Oscar voor Anime nere

Niet de grote drie, Garrone, Moretti of Sorrentino, waren aan het feest tijdens de uitreiking van de jaarlijkse Italiaanse Oscars, wel twee films uit de selectie van het Filmfestival van Venetië vorige editie: ANIME NERE (foto) van Francesco Munzi en IL GIOVANE FAVOLOSO van Mario Martone.

Afgelopen weekend was de Italiaanse filmwereld te gast bij het Italiaanse staatshoofd in het Quirinaalpaleis in Romde, als prelude op de uitreiking van de diverse David di Donatello's, de Italiaanse Oscars. Tot de eregasten behoorde Quentin Tarantino, die met enkele jaren vertraging zijn David-prijzen voor beste buitenlandse film kwam ophalen voor PULP FICTION (uit 1995) en DJANGO UNCHAINED (2013). Tijdens de officiële ceremonie kreeg de Amerikaanse cineast-met-Italiaanse-roots zijn trofeeën uit handen van maestro Ennio Morricone – die ervan profiteerde om aan te kondigen dat hij eindelijk zal ingaan op Tarantino’s jarenlange verzoek en bijgevolg de filmmuziek zal componeren voor de opvolger van het nog uit te brengen 'The Hateful Eight'.

De Italiaanse Heilige Drievuldigheid bleven, na Cannes, ook in eigen land grotendeels op hun honger: geen erkenning dus voor Paolo Sorrentino’s YOUTH, noch voor Matteo Garrone’s TALE OF TALES. Van de toch tien nominaties haalde Nanni Moretti’s MIA MADRE de prijs binnen voor de beste vrouwelijke hoofdrol (Margherita Buy, de cineaste) en voor de beste vrouwelijke bijrol (Giulia Lazzarini, de zieke moeder).

Triomfator van deze 59ste editie was evenwel de maffiafilm ANIME NERE, de derde langspeelfilm van Francesco Munzi (zie FM 651), met niet minder dan 16 nominaties waarvan 9 verzilverd, onder meer voor beste film, regie, scenario, fotografie, muziek. Vijf David-beeldjes waren er voor de prachtige biografie van de de 18de-eeuwse getourmenteerde Italiaanse poëet Giacomo Leopardi, IL GIOVANE FAVOLOSO van Mario Martone, voor onder meer de mannelijke hoofdacteur (Elio Germano). Een andere gelauwerde film met enige internationale weerklank (maar minder distributie) is de hilarische documentaire BELLUSCONE. UNA STORIA ITALIANA van Franco Maresco (zie FM 651), Horizont-Juryprijs in Venetië 2014.

Als beste Europese film werd THE THEORY OF EVERYTHING van James March bekroond, terwijl BIRDMAN van Alejandro González Iñárritu tot de beste internationale film werd uitgeroepen. Het is wachten tot 27 juni om te weten welke nationale films de Italiaanse filmpers wenst te bekronen met haar Nastro d’Argento. Qua nominaties is het nationale trio opnieuw in de running, met YOUTH als hoogstgenoteerde kandidaat, ex-aequo met ANIME NERE!

In competitie zijn ook nog MIA MADRE, TALE OF TALES en HUNGRY HEARTS van Saverio Costanzo. De films van Sorrentino en Garrone komen echter niet in aanmerking voor vertolkingsprijzen wegens te veel buitenlanders in de cast...

Geschreven door MARCEL MEEUS