Japan Square: voor liefhebbers van de Japanse film én keuken

Wie geïnteresseerd is in Japan maar zich geen reis naar het land van de rijzende zon kan veroorloven, kan zich deze week tijdens Japan Square onderdompelen in de Japanse eet- en filmcultuur. Het kleinschalige filmfestival in de Gentse Studio Skoop heeft een divers assortiment aan recente Japanse releases.

Van 20 tot 24 maart strijkt Japan Square, het filmfestival dat Japanse cinema in de kijker zet, voor de tiende editie opnieuw neer in de Studio Skoop te Gent. In vijf dagen presenteren ze tien films van Japanse cineasten over uiteenlopende thema’s, van desintegrerende familierelaties tot onervaren samoerai. Bovendien kan je bij sommige vertoningen voor maar enkele euro’s extra genieten van authentieke Japanse gerechten verzorgd door het team Gohan (‘maaltijd’ in het Japans). Op zaterdag zijn er ten slotte allerlei door de Japanse cultuur geïnspireerde activiteiten voor kinderen. Kortom, een interessant festival voor jong en oud.

In het filmaanbod zit er voor elk wat wils: het festival opent met een aangrijpend familiedrama vol onverwachte wendingen genaamd DEAR ETRANGER van Yukiko Mishima (die bovendien aanwezig zal zijn op de vertoning) over een nieuw-samengesteld gezin. Deze film is gebaseerd op Kiyoshi Shigematsu’s roman uit 1996 Osanago Warera ni Umare (ook de oorspronkelijke titel van de film), en draait rond de 40-jarige Makoto die moet leren hoe hij zijn relatie met zijn ex-vrouw en dochter uit het vorige huwelijk balanceert met de twee kinderen van zijn huidige vrouw én een nieuwe baby die op komst is. Daar bovenop komen nog enkele tegenslagen op het werk, een terminaal zieke in de familie en een agressieve ex van zijn huidige vrouw die plots komt opdagen. Het drama is dus niet ver te zoeken in deze verfilming die geprezen wordt om de sterke acteerprestaties en het treffende realisme.

Verder staat RAGE van gelauwerde regisseur Sang-il Lee op het programma, een spraakmakende thriller vol moord, woede en intrige. Na een brutale en bloederige moord op een koppel in hun eigen huis ontdekt de politie dat de dader cosmetische chirurgie heeft ondergaan en zich dus overal kan bevinden. Wanneer er kort daarop drie mannen opduiken op verschillende plekken in Japan die elk een gelijkenis vertonen met de originele hoofdverdachte van het onderzoek, is het maar de vraag of de mensen die deze mannen in huis nemen de dader tijdig kunnen identificeren. Deze vertoning zal voorafgegaan worden door een videoboodschap van Sang-il Lee zelf. Die is vooral bekend van de voorganger van RAGE, Unforgiven, een remake van de gelijknamige Clint Eastwoord-western uit 1992. Zowel RAGE als Unforgiven zijn visueel sterk en worden geloofd om hun diepgaande emotie.

Voor actiefans zijn er de vertoningen van KILLING en THE BLOOD OF WOLVES, respectievelijk een samoeraifilm met als achtergrond 19de-eeuws Japan van cultregisseur Shinya Tsukamoto en een luide gangsterfilm over de yakuza eind jaren 80. De hartverwarmende drama’s EATING WOMEN en MORI, THE ARTIST’S HABITAT gaan dan weer over de simpele geneugten des levens zoals samen eten of tijd doorbrengen in de tuin. Kinderen vervelen zich zeker ook niet met vertoningen als de stop-motionfilm CHIERI AND CHERRY en de animatiefilm HANAKAPPA, beide vol kleur en fantasie.

Liefhebbers van de Japanse keuken kunnen smullen van RAMEN HEADS, een documentaire over ramen, het simpele gerecht dat uitgroeide tot een wereldwijde favoriet. Deze traditionele maaltijd wordt bovendien geserveerd op donderdag voor de vertoning begint, en op vrijdag kan er geproefd worden van Japanse curry voor de vertoning van EATING WOMEN. Op zondag kan je genieten van een bento (Japanse lunchbox) en zaterdag houdt het festival een ‘mini-matsuri’ voor de kinderen, met stop-motioninstallaties van jeugdfilmorganisatie JEF en de mogelijkheid om origami te leren vouwen of  gekleed te worden als traditionele geisha’s of samoerai.

Met zo’n uitgebreid aanbod en inleidingen bij de films door Haruki Murakami-vertaler en Japan-connaisseur Luc Van Haute gaat Japan Square een uiterst geslaagde jubileumeditie tegemoet.

Meer informatie vind je op de website van Japan Square.

Beeld: Rage

Geschreven door ELLA VAN DIESSEN