JEF Festival laat van zich horen

Bij JEF gaat het niet enkel om film kijken, maar ook om film beleven, ervaren, horen, voelen en zelfs creëren. Naast een waaier aan leuke, grappige en spannende jeugdfilms voor (heel) jong en oud kunnen kinderen rond en tijdens de krokusvakantie ook zelf experimenteren met film.

De aftrap van het festival op zaterdag 15 februari in het Zuiderpershuis in Antwerpen is meteen heel sterk. JEF opent met de erg tot de verbeelding sprekende, grafisch levendige en kleurrijke animatiefilm MARONA, in aanwezigheid van regisseur Anca Damien. Naar goede gewoonte krijgen de bezoeker(tje)s van het festival vaak de kans om vragen te stellen aan cast en crew van de films die ze te zien krijgen. Zo zal regisseur Mirjam Marks na de vertoning van haar klimaatactiefilm JOVANNAFORFUTURE verschijnen voor een nagesprek. Ook de acteurs van MIJN BIJZONDERE RARE WEEK MET TESS en DE CLUB VAN LELIJKE KINDEREN zullen aanwezig zijn.

Blikvanger is de Duitse film SYSTEM CRASHER (bioscooprelease op 4 maart), over een jong meisje met woedeaanvallen dat in de psychiatrie terechtkomt. Regisseur Nora Fingscheidt wil aandacht vragen voor de problematiek van het jeugdpsychiatriesysteem en heeft ook feministische aspiraties: “Veel te vaak keken meisjes in films naar de wereld met grote, verbaasde ogen, in plaats van actief mee te doen. Aan dat gemis wilde ik met deze film tegemoetkomen.”

Er staan ook een hele hoop kortfilms op het programma. BOJE, een vader-zoonportret in een koud maar prachtig zeelandschap ziet er veelbelovend uit. Ook bij de kortfilms zakken makers af naar het festival. Zo komt Sara Kolster praten over haar WOLKENZUSJE, over een meisje van wie het zusje overleden is.

Een bezoek aan het JEF Filmfestival is het perfecte excuus voor ouders om nog eens volop te genieten van een goede kinderfilm. JEF biedt ook de ideale gelegenheid voor kinderen om kennis te maken met een ‘grotemensenfilm’. In samenwerking met Film Fest Gent vertoont JEF drie films van FFG-programma die de hele familie zullen weten te bekoren. Op een lichtvoetige manier vertelt SHOPLIFTERS het melancholische verhaal van een familie die moet stelen om de eindjes aan elkaar te knopen. THE BAREFOOT EMPEROR (bioscooprelease op 4 maart) is een politiek-satirische film over het hypothetische uit elkaar vallen van België én Europa die toch ook absurd en speels is. Het aangrijpende grootstaddrama LES MISERABLES van Ladj Ly dat zich afspeelt in de Parijse banlieues is een aanrader om met jongeren van 14+ te gaan bekijken.

Onder de naam ‘Jouw allereerste filmconcert’ krijgen de allerkleinsten (vanaf 1 jaar!) een speciale, prikkelende vertoning waarin korte filmpjes begeleid zullen worden door een live soundtrack. Voor meer interactie kan je terecht in het Medialab in het Zuiderpershuis in Antwerpen (gratis als je een filmticket hebt). Naar hartenlust kunnen jong en oud zich daar uitleven met allerlei technologieën zoals virtual reality, videospelletjes en bewegingssensoren. In Brugge en Gent kunnen kinderen in gamelabs zelf aan de slag gaan als gameontwerpers.

Bijna elk filmfestival heeft wel z’n filmprijzen. Ook JEF zet elk jaar de beste kinderfilm in de bloemetjes. Niet enkel een professionele jury heeft een stem, het publiek mag eveneens een award uitreiken. De winnaars zijn genomineerd voor de Felix Vanginderhuysen distributieprijs en komen (in principe) in aanmerking voor een bioscooprelease in Vlaanderen. Daarnaast organiseert JEF op 1 maart een heuse makersdag waarop aanstormend filmtalent zijn of haar creaties kan tonen, met ook daar een prijs voor de beste film.

Al is dit slechts een grabbel uit alles wat JEF te bieden heeft. En als zelfs het uitgebreide multimediale aanbod je nog niet helemaal overtuigd heeft, dan kan de geur van versgebakken wafels die er gewoonlijk te krijgen zijn je misschien wel over de streep trekken om naar het Zuiderpershuis in Antwerpen te gaan.

Het JEF Festival heeft meer dan tweehonderd vertoningen en evenementen in Antwerpen, Brugge, Gent, Kortrijk, Leuven en Roeselare van 15 februari tot 1 maart. Meer informatie vind je op de website van het festival.

Beeld: System Crasher

Geschreven door KATRIJN BEKERS