JEFF 2017 deelt prijzen uit

Nu de Krokusvakantie weer plaats heeft geruimd voor de schoolbanken, zit de 29ste editie van het Europees Jeugdfilmfestival JEFF er op. Kortfilm CATHERINE viel na animatiefilmfestival Anima opnieuw in de prijzen. Grote winnaar was de sterke roadmovie TOEN MIJN VADER EEN STRUIK WERD.

De zoektocht naar de moeder was een belangrijk thema van de 29ste editie van het Europees Jeugdfilmfestival. Zoals in CLOUDBOY en in de animatiefilm MOLLY MONSTER bijvoorbeeld. En in BLANKA waarin een meisje een moeder … wil kopen. In Antwerpen en Brugge sprak Riet Muylaert (JackoBond) de dialogen in en zong tevens de liedjes. Dat zorgde voor een niet geringe meerwaarde.

AMPERSAND van Charlotte Dewulf, losjes gebaseerd op Het land van de grote woordfabriek van Agnès de Lestrade, is net zoals haar vorige, Eefje Donkerblauw – en niet alleen door dezelfde hoofdrolspeelster – een korte film om te koesteren. De jonge cineaste koos deze keer voor een wat barokke, laatmiddeleeuws ogende setting met talloze flesjes die een drankje bevatten dat de tongen losmaakt. Het blijkt de enige manier te zijn die mensen nog hebben om met elkaar te communiceren. Het gedetailleerde, erg kleurrijke verhaal stopt met een 'en ze leefden nog lang en gelukkig'-tafereel, zoals dat hoort voor een sprookje, al is dat niet het eind, omdat de kans bestaat dat het verhaal nog wordt uitgewerkt tot een lange speelfilm.

De prijs voor Beste Korte Film (zowel van de jongerenjury als van de professionele jury) was voor CATHERINE. Een beetje vreemd toch wel, omdat in de film Engels gesproken wordt, hoewel het een Belgische film is. Volgens de maakster Britt Raes was dat een voor de hand liggende optie, omdat de meeste kortfilmfestivals in het buitenland zijn. Madi (die de vrouwenstemmen heeft ingesproken) en Braden (de mannenstemmen) komen allebei uit Los Angeles en voor het geluid van de katten en honden zorgde de Finse stand-upcomedian Rudi Rok. De film doet kubistisch aan, met veel wit (soms meer wit dan kleur) in grote vlakken, en vreemde close-ups zodat je pas bij het uitzoomen ziet wat er te zien is. Ook op het ANIMA-filmfestival in Brussel is deze film bekroond.

Niilas, een puberende 12-jarige jongen, overtuigend vertolkt door Daan Roofthooft – zoon van Terug naar Oosterdonk Dirk – woont bij zijn vader in de stad, registreert allerhande en schijnbaar weinig boeiende geluiden en leeft in een eigen universum. In CLOUDBOY van Meikeminne Clinckspoor wordt hij, dik tegen zijn zin, tijdens de vakantie naar zijn moeder gestuurd die in Lapland woont. Samen met de andere Sami's heeft ze het druk met de rendiertrek. Wanneer een kalfje dreigt te sterven omdat de moeder verdwaald is, gaat Niilas op zoek. Een film met een eenvoudig verhaal en een simpele metafoor misschien, maar wel met veel aandacht voor de natuur en in het wild levende dieren. Ketnet vertoont de film binnen afzienbare tijd, net zoals DE GROTE KAASRACE, het nieuwe deel van de SOLAN & LUDWIG-serie van de Noor Rasmus A. Sivertsen. STORM – LETTERS VAN VUUR van de Nederlandse filmer Dennis Bots verrast. Nooit geweten namelijk dat er in de 16de eeuw, ten tijde van Luther, Noord-Nederlands gesproken werd in Antwerpen.

De prijs van het publiek én van de professionele jury ging terecht naar TOEN MIJN VADER EEN STRUIK WERD, gebaseerd op het boek van Joke van Leeuwen. De Nederlandse Nicole van Kilsdonk regisseerde niet alleen, maar voegde aan het verhaal ook enkele personages toe, zonder de oorspronkelijke vertelling geweld aan te doen. Wanneer de vader van Toda, een taartenbakker, onder de wapens moet, onderneemt het meisje een gevaarlijke reis naar een buurland waar haar moeder woont. Het geheel is opgenomen in Kroatië, waar nog duidelijk de sporen te zien zijn van de burgeroorlog in de jaren 90. Een krachtige roadmovie, met de vraag waar de grens wel ergens mag zijn, want hoewel die nergens te zien is, spreken de bewoners plotseling een andere taal. Er wordt met klem om paspoorten gevraagd en brandende huizen en kogelgaten in de muren roepen de vluchtelingenproblematiek op.

Palmares

Professionele jury: Beste film: TOEN MIJN VADER EEN STRUIK WERD

Jongerenjury: Beste film: COME ALONG

Beste kortfilm: CATHERINE

Publieksprijs: TOEN MIJN VADER EEN STRUIK WERD

Bedpretjury: ZEEZUCHT

KETNET: CLOUDBOY, SOLAN & LUDWIG – DE GROTE KAASRACE en STORM – LETTERS VAN VUUR

Beelden: Toen mijn vader een struik werd (Nicole van Kilsdonk)

Geschreven door ALFONS ENGELEN